H√°rom haj√≥val, a Santa Mar√≠√°val, a Ni√Ī√°val √©s a Pint√°val ment Kolumbusz Krist√≥f elŇĎsz√∂r Amerik√°ba. A Ni√Īa √©s a Pinta haza√©rt, a Santa Mar√≠a azonban Hispaniola partj√°n√°l z√°tonyra futott √©s els√ľllyedt. Most √ļgy tŇĪnik, hogy meglett a roncs.

Barry Clifford amerikai tengerr√©g√©sz t√≠z √©ve nyomoz a haj√≥ ut√°n. A 62 l√°b hossz√ļ karakk 1492. december 25-√©n futott z√°tonyra, kimentett deszk√°ib√≥l √©p√≠tette Kolumbusz erŇĎdj√©t, a La Navidadot. A k√∂rny√©k ma Haiti, a Hispaniola nyugati harmad√°t elfoglal√≥ szigetorsz√°g √©szaki partja, itt lett meg a haj√≥.

F√©l √©vezred ut√°n a meglett √≥vatos, de el√©g hat√°rozott √°ll√≠t√°s. ‚ÄěMinden f√∂ldrajzi, v√≠zalatti topogr√°fiai √©s r√©g√©szeti bizony√≠t√©k erŇĎsen arra utal, hogy a megtal√°lt roncs Kolumbusz h√≠res z√°szl√≥shaj√≥ja, a Santa Mar√≠a‚ÄĚ ‚Äď nyilatkozta Clifford az Independentnek, mely exkluz√≠v anyagban sz√°molt be a felfedez√©srŇĎl.

Napl√≥le√≠r√°sok √©s a helyi tenger√°ramlatok ismerete vezett√©k a r√©g√©szcsapatot a roncshoz, ami a k√©pen l√°that√≥ m√≥don n√©z ki. EgyelŇĎre m√©ricsk√©lnek √©s fot√≥znak, de minden jel arra utal, hogy a roncs t√©nyleg a Santa Mar√≠a: ott van, ahol lennie kell, √©s akkora, amekkor√°nak lennie kell.

Advertisement

Fotó: Brandon Clifford