Illustration for article titled Megtalálták Kolumbusz zászlóshajóját

Három hajóval, a Santa Maríával, a Niñával és a Pintával ment Kolumbusz Kristóf először Amerikába. A Niña és a Pinta hazaért, a Santa María azonban Hispaniola partjánál zátonyra futott és elsüllyedt. Most úgy tűnik, hogy meglett a roncs.

Advertisement

Barry Clifford amerikai tengerrégész tíz éve nyomoz a hajó után. A 62 láb hosszú karakk 1492. december 25-én futott zátonyra, kimentett deszkáiból építette Kolumbusz erődjét, a La Navidadot. A környék ma Haiti, a Hispaniola nyugati harmadát elfoglaló szigetország északi partja, itt lett meg a hajó.

Fél évezred után a meglett óvatos, de elég határozott állítás. „Minden földrajzi, vízalatti topográfiai és régészeti bizonyíték erősen arra utal, hogy a megtalált roncs Kolumbusz híres zászlóshajója, a Santa María” – nyilatkozta Clifford az Independentnek, mely exkluzív anyagban számolt be a felfedezésről.

Advertisement

Naplóleírások és a helyi tengeráramlatok ismerete vezették a régészcsapatot a roncshoz, ami a képen látható módon néz ki. Egyelőre méricskélnek és fotóznak, de minden jel arra utal, hogy a roncs tényleg a Santa María: ott van, ahol lennie kell, és akkora, amekkorának lennie kell.

Advertisement

Fotó: Brandon Clifford

Share This Story

Get our newsletter