A 25 milli√≥ √©ve √©lt Pelagornis sandersi csontjait egy amerikai √©p√≠tkez√©sen tal√°lt√°k, 6‚Äď7 m√©teres sz√°rny-feszt√°vols√°g√°hoz k√©pest a v√°ndoralbatrosz pap√≠rrep√ľlŇĎ. B√≥nusz: fogas csŇĎre volt!

B√°r a mad√°r fennmaradt csontjait m√©g 1983-ban tal√°lt√°k, a d√©l-karolinai Charlestonban, mostanra √°llt csak √∂ssze a lelet jelentŇĎs√©ge. Soha ekkora mad√°r nem √©lt a f√∂ld√∂n ‚Äď k√©tharmad akkora, mint egy Cessna! ‚Äď, √©s b√°r a teljes csontv√°z nincs meg, a sz√°rny alakj√°b√≥l el√©g j√≥l modellezhetŇĎ az eg√©sz √°llat. Az Amerikai Tudom√°nyos Akad√©mia foly√≥irat√°ban, a PNAS-ben jelent meg a mad√°rr√≥l sz√≥l√≥ dolgozat.

Az oligoc√©n korban √©lt √≥ri√°smad√°r nagyj√°b√≥l √ļgy n√©zett ki, mint egy v√°ndoralbatrosz (a k√©pen a jobb als√≥, a bal als√≥ sarokban egy kalifornia kondor sziluettje), csak sokkal, sokkal nagyobb volt. Cs√∂k√∂tt l√°baival szikl√°kr√≥l rugaszkodhatott el, hogy azt√°n a v√°ndoralbatroszhoz hasonl√≥an szinte v√©gtelen ideig k√≥boroljon az √≥ce√°n felett hossz√ļ, ny√ļl√°nk sz√°rnyain, mint egy vitorl√°z√≥-rep√ľlŇĎg√©p.