Illustration for article titled Megszólalt a Kertész Imrét interjúvoló New York Times-újságíró is

David Streitfeld a Népszabadságnak azt mondta, hogy diktatúráról szó sem volt, eleve csak rövid ideig beszéltek.

Advertisement

Streitfeld annyit mondott, hogy csak rövid ideig beszélt Kertésszel, aki azt mondta neki, "kimerítette a rossz egészségi állapota, illetve azt, hogy nem vesz részt a magyar közéletben vagy politikában." Az újságíró szerint a beszélgetés alatt egyszer sem hangzott el a diktatúra szó, semmilyen formában.

A beszélgetésben tolmácsként közreműködő Thomas Coopert is megszólaltatta a Népszabadság - ugyanő készítette később a Hungarian Quarterlyben megjelent interjút, melynek magyar verziója a Szombatban jelent meg.

Advertisement

Cooper azt mondta a Népszabadságnak, hogy "Streitfeld már Kertész szobáját elhagyva, közvetlenül az interjú után azt mondta neki, hogy a beszélgetés során nem kapott elegendő anyagot egy újságcikkhez. Nem arról van tehát szó, hogy egy megírt interjút nem közölt le a lap."

Tegnap megírtuk, hogy Kertész Imre mit mondott a Streitfelddel folytatott beszélgetéséről a Szombatban megjelent interjúban: "Azt gondolta, hogy majd hangot adok az ellenérzéseimnek Magyarországgal szemben vagy valami ilyesmi. És nem tettem. Azzal a céllal érkezhetett, hogy rávegyen, mondjam azt, hogy Magyarországon ma diktatúra van, ami nem igaz."

Advertisement

Az író azt is mondta, a New York Times szerinte ezért nem is jelentette meg az interjút végül, ami egy barátját idézve "egyfajta cenzúra".

Share This Story

Get our newsletter