David Streitfeld a N√©pszabads√°gnak azt mondta, hogy diktat√ļr√°r√≥l sz√≥ sem volt, eleve csak r√∂vid ideig besz√©ltek.

Streitfeld annyit mondott, hogy csak r√∂vid ideig besz√©lt Kert√©sszel, aki azt mondta neki, "kimer√≠tette a rossz eg√©szs√©gi √°llapota, illetve azt, hogy nem vesz r√©szt a magyar k√∂z√©letben vagy politik√°ban." Az √ļjs√°g√≠r√≥ szerint a besz√©lget√©s alatt egyszer sem hangzott el a diktat√ļra sz√≥, semmilyen form√°ban.

A besz√©lget√©sben tolm√°csk√©nt k√∂zremŇĪk√∂dŇĎ Thomas Coopert is megsz√≥laltatta a N√©pszabads√°g - ugyanŇĎ k√©sz√≠tette k√©sŇĎbb a Hungarian Quarterlyben megjelent interj√ļt, melynek magyar verzi√≥ja a Szombatban jelent meg.

Cooper azt mondta a N√©pszabads√°gnak, hogy "Streitfeld m√°r Kert√©sz szob√°j√°t elhagyva, k√∂zvetlen√ľl az interj√ļ ut√°n azt mondta neki, hogy a besz√©lget√©s sor√°n nem kapott elegendŇĎ anyagot egy √ļjs√°gcikkhez. Nem arr√≥l van teh√°t sz√≥, hogy egy meg√≠rt interj√ļt nem k√∂z√∂lt le a lap."

Tegnap meg√≠rtuk, hogy Kert√©sz Imre mit mondott a Streitfelddel folytatott besz√©lget√©s√©rŇĎl a Szombatban megjelent interj√ļban: "Azt gondolta, hogy majd hangot adok az ellen√©rz√©seimnek Magyarorsz√°ggal szemben vagy valami ilyesmi. √Čs nem tettem. Azzal a c√©llal √©rkezhetett, hogy r√°vegyen, mondjam azt, hogy Magyarorsz√°gon ma diktat√ļra van, ami nem igaz."

Advertisement

Az √≠r√≥ azt is mondta, a New York Times szerinte ez√©rt nem is jelentette meg az interj√ļt v√©g√ľl, ami egy bar√°tj√°t id√©zve "egyfajta cenz√ļra".