Ha szélhámos az ember, az egy dolog, de ha úgy szélhámos, hogy el sem meri képzeli, ahogy bárki szembeszegül vele, az már egy egészen más. Jukka Lampila, az empty force (EFO) nevű, érintésnélküli harcművészetet propagáló oktató azt hitte, hogy senki sem fog neki ellenszegülni a barcelonai kurzusán. Nagyon tévedett.

Mondjuk nekem bizonyító videó nélkül is szimpla ostobaságnak hangzik, hogy valaki hisz egy ilyen fennkölt harcművészetben, aminek során hozzá sem kell érni az ellenfélhez, csak nézni, meg kettőt legyinteni a csakrák közelében, aztán olyan drámaian eldől az áldozat, mintha kihúzták volna a lába alól a szőnyeget. Lampila mester pedig pont ezt demonstrálta ezek szerint a világ több pontján is, az emberek meg (figyelem, szóvicc) sorra bedőltek neki, pedig nem ő volt a császár, csak valószínűleg sikerült elég embert lefizetnie statisztának.

A fenti videón az látszik, hogy egy spanyolországi kurzuson próbálja előadni a technikáját, először látványos sikerrel. Aztán jelentkezik egy szkeptikus és rajta valami miatt nem működik a módszer. Aztán jön még egy, akit ugyancsak nem lehet megdönteni, sőt, ő kapja a hóna alá a mestert. Aztán feláll egy srác, aki azt mondja, hogy ő egyébként a leggyengébb a teremben, de tud egy kicsit bokszolni, kipróbálhatja esetleg? Lampila csak annyit motyog, hogy nem, ezt most nem fogja kipróbálni. Vicces látni azt, ahogy egyre több kamera meg telefon kerül elő, minél többször sikerül megcáfolni az EFO-t.

Az oktatás fejenként kilencven euróba került.

A videót faszokvagyunknál találtuk, és nála senki sem foglalja össze jobban, amikor azt mondja, ez „nem csupán azért veszélyes, mert a hiszékenyeket becsapja a szélhámos, hanem azért is, mert ha a szerencsétlen tanítványai tényleg elhiszik, hogy képesek magukaz EFO-val megvédeni, lehet, alaposan pofára eshetnek a sarki késdobálóban.”

Advertisement

Lampali egyelőre sem a hivatalos honlapján, sem a Facebook-profiljain nem reagált a videóra. A videót készítő Skepticool-csapat oldalán egy kommentelő megemlíti, hogy őt rögtön kipenderítették a finn EFO-csoportból, amikor szóvá tette a leleplezést.

[faszokvagyunk]