Randolph L. Braham visszaadja a kit√ľntet√©s√©t √©s visszavonja a nev√©t. Vajon mi√©rt akar a Fidesz a Szabads√°g t√©r k√∂zep√©n nevets√©ges t√∂rt√©nelemhamis√≠t√°st folytatni? √Črthetetlen.

A vil√°gh√≠rŇĪ holokausztkutat√≥, Randolph L. Braham visszaadja a Magyar K√∂zt√°rsas√°gi √Črdemrend K√∂z√©pkeresztj√©t, h√©tfŇĎtŇĎl pedig nem viselheti a nev√©t a r√≥la elnevezett Braham T√©ka a budapesti Holokauszt Eml√©kk√∂zpontban.

Mindezt a n√©met megsz√°ll√°s 70. √©vfordul√≥j√°ra tervezett, al√°val√≥ eml√©kmŇĪ miatt. Brahamnak t√∂k√©letesen igaza van, az elml√©kmŇĪ a legprimitvebb t√∂rt√©nelemhamis√≠t√°si k√≠s√©rlet, ami a Horthy-Magyarorsz√°got a n√©metek √°rtatlan √°ldozat√°nak √°lltja be, √©s egybemossa a magyarok sz√∂vets√©ges n√©metektŇĎl elszenvedett megpr√≥b√°ltat√°sait a magyar zsid√≥k magyarok √°ltali kiirt√°s√°val.

Itt a teljes MTI-h√≠r az √ľgyrŇĎl:

Ny√≠lt lev√©lben k√©rte neve elt√°vol√≠t√°s√°t a Holokauszt Eml√©kk√∂zpont T√©ka √©s Inform√°ci√≥s K√∂zpontj√°r√≥l Randolf L. Braham holokausztkutat√≥ vas√°rnap, valamint jelezte, hogy a Magyar K√∂zt√°rsas√°gi √Črdemrend K√∂z√©pkeresztj√©t is visszak√ľldi.

"Neh√©z sz√≠vvel hoztam ezt a d√∂nt√©st azt k√∂vetŇĎen, hogy a leg√ļjabb magyarorsz√°gi fejlem√©nyeket nagy aggodalommal k√∂vettem. Megd√∂bbentett engem - √©s bizony√°ra m√°sokat is - az elm√ļlt n√©h√°ny √©v t√∂rt√©nelemhamis√≠t√≥ kamp√°nya, amelynek c√©lja a Horthy-korszak tiszt√°ra mos√°sa" - √≠rta Randolph L. Braham az MTI-nek is megk√ľld√∂tt, a Holokauszt K√∂zalap√≠tv√°ny kurat√≥riumi eln√∂k√©nek, Haraszti Gy√∂rgynek, valamint Szita Szabolcsnak, a Holokauszt Eml√©kk√∂zpont igazgat√≥j√°nak New Yorkb√≥l c√≠mzett magyar nyelvŇĪ level√©ben.
A bukaresti sz√ľlet√©sŇĪ holokausztkutat√≥ ide sorolta az alkotm√°ny m√≥dos√≠t√°s√°t is, amely a k√©sŇĎbbiek sor√°n elfogadott - mint fogalmazott - balj√≥s int√©zked√©seket "t√∂rv√©nyes√≠tette", √©s amellyel "mentes√≠teni √≥hajtj√°k Magyarorsz√°got annak az akt√≠v szerepnek a felelŇĎss√©ge al√≥l, amit k√∂zel 600 ezer zsid√≥ hitŇĪ polg√°r√°nak megsemmis√≠t√©s√©ben j√°tszott".
K√∂zl√©se szerint d√∂nt√©se meghozatal√°nak pohar√°ban az utols√≥ cseppet az a korm√°nyzati d√∂nt√©s jelentette, hogy nemzeti eml√©kmŇĪvet √°ll√≠tsanak a n√©met megsz√°ll√°snak. Hozz√°tette: gy√°va k√≠s√©rletnek tartja, hogy a figyelmet elterelj√©k a Horthy-rendszernek a zsid√≥s√°g megsemmis√≠t√©s√©ben j√°tszott szerep√©rŇĎl, √©s √∂sszemoss√°k a holokausztot a magyars√°gnak azzal a "szenved√©s√©vel", amelyet a n√©met megsz√°ll√°s okozott, mik√∂zben ez ut√≥bbir√≥l t√∂rt√©nelmi t√©nyek bizony√≠tj√°k, hogy ellen√°ll√°s helyett ink√°bb √°ltal√°nos taps fogadott - √≠rta a lev√©lben.
Azt √≠rta, meg√©rti, hogy "k√ľl√∂nb√∂zŇĎ politikai √©s gazdas√°gi okok miatt a Holokauszt Eml√©kk√∂zpontot mŇĪk√∂dtetŇĎ vezetŇĎk nem akarnak, vagy nem tudnak sz√≥t emelni ez ellen az arc√°tlan t√∂rt√©nelemhamis√≠t√≥ kurzus ellen". M√°sfelŇĎl, t√ļl√©lŇĎk√©nt - akinek sz√ľlei √©s sok csal√°dtagja is a meggyilkolt zsid√≥k sz√°zezrei k√∂z√∂tt volt -, nem maradhatok n√©ma, de k√ľl√∂n√∂sk√©ppen sz√≥lnom kell, hiszen ez volt a sorsom, hogy √©letem jelentŇĎs r√©sz√©t a holokauszt t√∂rt√©nelmi t√©nyeinek megŇĎrz√©s√©nek √©s megismertet√©s√©nek szenteljem - fogalmazott.
"Ezennel visszak√ľld√∂m a Magyar K√∂zt√°rsas√°gi √Črdemrend K√∂z√©pkeresztj√©t is, a Schmitt P√°l √°llameln√∂k √°ltal al√°√≠rt oklev√©llel egy√ľtt, azzal a k√©r√©ssel, hogy ezeket tov√°bb√≠ts√°tok a megfelelŇĎ magyar hat√≥s√°goknak" - √≠rta.