Klasszikus leg√ļjabbkori magyar t√∂rv√©ny ez: arra szolg√°l, hogy kicsin√°lja a fideszes k√©zbe ker√ľlt TV2 egyetlen, de ann√°l nagyobb konkurens√©t, tov√°bb gazdag√≠tva az oligarch√°ikat. Oldal√°gon pedig tov√°bb nehez√≠ti a magyar sajt√≥ helyzet√©t. Mik√∂zben az √∂sszbev√©tel ehhez k√©pest jelent√©ktelen lesz belŇĎle.

A legmagasabb s√°vban m√°r a rekl√°mbev√©telek 40 sz√°zal√©k√°t vonja el az im√©nt 144-30-as szavazatar√°nnyal elfogadott rekl√°mt√∂rv√©ny. Ki nem tal√°lod, melyik az egyetlen hazai m√©diac√©g, amelyiknek ebbe a s√°vba esnek a bev√©telei. √Čs garant√°ltan nem fogod kital√°lni, hogy melyik az a m√°sik, √ļjabban fideszes t√©v√©, amelyik m√©gis sokkal kevesebb rekl√°mad√≥t fizet egy tegnap beny√ļjtott korm√°nyp√°rti m√≥dos√≠t√≥ javaslat miatt.

A rekl√°mad√≥ versenykorl√°toz√≥, agressz√≠v, beavatkoz√°s a piaci folyamatokba, a bev√©tel belŇĎle maximum 10 milli√°rd forint lehet, ami nem old meg semmilyen k√∂lts√©gvet√©si probl√©m√°t, arra viszont kiv√°l√≥an alkalmas, hogy m√©g jobban kicsin√°lja a korm√°ny √°ltal sz√≠vb√≥l gyŇĪl√∂lt sajt√≥piacot. Vicces, hogy a legh√ľly√©bb rajong√≥knak sz√°nt hivatalos korm√°nyzati papag√°jsz√∂veg a kereskedelmi t√©v√©k gagyis√°g√°t emeli ki, egyfajta jogos kultur√°lis √∂nv√©delemnek be√°lltva az √ļj ad√≥t. Mik√∂zben soha politikai erŇĎ nem t√°maszkodott annyira a bulv√°rm√©di√°ra, mint a Fidesz, a kar√°csonyt is st√°bokkal √©s fot√≥sokkal √ľnneplŇĎ Bulv√°r Viktort√≥l a mag√°n√©let√©t konkr√©tan a Blikkben √©s kert√©v√©k mŇĪsoraiban √©lŇĎ Bulv√°r Antalig.

Nem is besz√©lve Bulv√°r GergelyrŇĎl, az X-faktor rajong√≥j√°r√≥l.

Advertisement

Persze a t√∂rv√©ny akkor is pont ugyanakkora verseny- √©s szabads√°gkorl√°toz√≥ ostobas√°g lenne, ha a Fidesz vezet√©se nem f√≥kuszt√∂ltel√©kek gy√ľlekezete, hanem disztingv√°lt √ļriemberek klubja lenne.

A bulv√°r gyal√°z√°sa viszont rendkv√ľl n√©pszerŇĪ a szavaz√≥ t√∂megek k√∂r√©ben, akik n√©h√°ny kert√©v√©gyal√°z√≥ komment elhelyez√©se ut√°n term√©szetesen h√ļznak vissza Val√≥ vil√°got n√©zni, a szem√ľket persze f√©lig eltakarva k√∂zben.

A t√∂rv√©ny konkr√©t r√©szletei pedig a k√∂vetkezŇĎek, az MTI szavaival:

A jogszab√°lyt a Magyarorsz√°gon letelepedett m√©diaszolg√°ltat√≥kra kell alkalmazni, valamint azokra, akik napi mŇĪsoridej√ľk legal√°bb fel√©ben magyar nyelvŇĪ mŇĪsorokat sug√°roznak Magyarorsz√°g ter√ľlet√©n. Vonatkozik a sajt√≥term√©kek kiad√≥ira, szabadt√©ri rekl√°mhordoz√≥kat hasznos√≠t√≥kra √©s az internetes rekl√°mok k√∂zlŇĎire is.

F√©lmilli√°rd forintos √°rbev√©telig az ad√≥ m√©rt√©ke 0 sz√°zal√©k, ezt k√∂vetŇĎen s√°vosan v√°ltozik. F√©l √©s 5 milli√°rd forint k√∂z√∂tti r√©sze ut√°n 1 sz√°zal√©k, az ad√≥alap 5 milli√°rd feletti, de 10 milli√°rd forint alatti r√©sze ut√°n 10 sz√°zal√©k, az ezt meghalad√≥, de 15 milli√°rd forintot el nem √©rŇĎ r√©sze ut√°n pedig 20 sz√°zal√©k. Az √°rbev√©tel 15 √©s 20 milli√°rd forint k√∂z√© esŇĎ r√©sz√©re 30 sz√°zal√©k, az ezt meghalad√≥ra pedig 40 sz√°zal√©k.

Az id√©n kezdŇĎdŇĎ ad√≥√©v ad√≥alapj√°t m√©rs√©kli a t√°rsas√°gi ad√≥ban, szem√©lyi j√∂vedelemad√≥ban a kor√°bbi √©vekben elhat√°rolt vesztes√©g 50 sz√°zal√©ka. ErrŇĎl egy m√≥dos√≠t√≥ javaslat nyom√°n d√∂nt√∂tt a H√°z szerd√°n. A t√∂rv√©ny ezen pontj√°t az ellenz√©ki p√°rtok √©lesen b√≠r√°lt√°k, t√∂bben Lex TV2-k√©nt emlegett√©k. A kapcsolt v√°llalkoz√°sok ad√≥alapj√°t √∂ssze kell adni, majd az ad√≥ m√©rt√©k√©t ar√°nyosan kell elosztani k√∂z√∂tt√ľk.