Hivatalos dokumentumot k√ľld√∂tt az Eur√≥pai Bizotts√°g arr√≥l, hogy a magyar korm√°ny hazudott.

Az √ļj paksi blokkokr√≥l sz√≥l√≥ Putyin-Orb√°n szerzŇĎd√©s elŇĎtt a magyar korm√°ny elŇĎzetesen mindenrŇĎl t√°j√©koztatta az Eur√≥pai Bizotts√°got - √°lltotta mindeddig a magyar korm√°ny.

Lázár János például ilyeneket mondott:

L√°z√°r J√°nos kor√°bban m√°r besz√©lt arr√≥l: a korm√°ny 30 nappal az egyezm√©ny megk√∂t√©s√©t megelŇĎzŇĎen h√°rom alkalommal is t√°j√©koztat√°st adott az Eur√≥pai Bizotts√°gnak a tervezett beruh√°z√°sr√≥l, √©s semmilyen √©szrev√©tel nem √©rkezett hozz√°juk, nem volt sz√≥ arr√≥l, hogy vizsg√°lat indulna. A korm√°nyzati kommunik√°ci√≥s √°llamtitk√°rs√°gon megerŇĎs√≠tett√©k L√°z√°r J√°nos inform√°ci√≥it a hvg.hu-nak.

De ez nem volt igaz. Ha val√≥di az a lev√©l, amit az Energiaklub most publik√°lt, hatalmas, kapit√°lis, 2 m√©ter testhossz√ļs√°g√ļ, 91 kilogrammos, k√©t √≥ra f√°raszt√°s ut√°n megsz√°kolt hazugs√°g volt.

Advertisement

Az Energiaklub ugyanis febru√°r 17-√©n k√∂z√©rdekŇĪ adatig√©nyl√©st ny√ļjtott be az Eur√≥pai Bizotts√°ghoz, kik√©rve a magyar korm√°ny paksi szerzŇĎd√©st bejelentŇĎ √©rtes√≠t√©s√©t √©s a vonatkoz√≥ dokumentumokat. Mire most azt a hivatalos, pecs√©tes v√°laszt kapt√°k, hogy a magyar korm√°ny semmit sem kommunik√°lt a Bizotts√°gnak az eg√©szrŇĎl.

A lev√©l sz√∂vege k√°b√© a k√∂vetkezŇĎ:

Kedves Ms Korit√°r,

Febru√°r 17.-ei emailj√©ben hozz√°f√©r√©st k√©rt a paksi atomerŇĎmŇĪvel kapcsolatos, az Euratom SzerzŇĎd√©s szerinti √©rtes√≠t√©sre vonatkoz√≥ dokument√°ci√≥hoz.

Tudatom √Ėnnel, hogy a projektrŇĎl eddig nem kaptunk √©rtes√≠t√©st az Euratom SzerzŇĎd√©s 41-es paragrafusa szerint, √≠gy emiatt a Bizotts√°gnak jelenleg nincsen a birtok√°ban semmif√©le √Ėn √°ltal k√©rt dokumentum.

Ha b√°rmiben pontos√≠t√°sra lenne sz√ľks√©ge, ne habozzon megkeresni v√°lasz-emailben vagy az alant megadott telefonsz√°mon.

√ľdv√∂zlettel:

Christian Attard

A tippet k√∂sz√∂nj√ľk Gyurinak!