This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Mégsem ma dől el a Cink és a Gawker-birodalom sorsa

Illustration for article titled Mégsem ma dől el a Cink és a Gawker-birodalom sorsa

Egy utolsó pillanatban beadott fellebbezés miatt elhalasztották a pert Hulk Hogan és a kiadónk között. Talán valamikor ősszel jöhet a folytatás.

Advertisement

Pont a csajom születésnapján dőlhetett volna el a kedvenc független újmédiavállakozásom, egyben munkahelyem sorsa. Ha nem hallottál volna még róla, Hulk Hogan - az a Hulk Hogan, a pankrátor - 100 millió dollárra pereli a Gawkert, Nick Denton tulajdonost és a Gawker blog korábbi főszerkesztőjét, amiért a blog 3 éve leközölt szexvideót, amin Hogan a legjobb barátja, a Bubba The Love Sponge művésznevű rádiós műsorvezető akkori feleségével dug. A felvételen — a kamera által nem mutatva - részt vett egy harmadik személy is, aki a hangja alapján maga a férj lehetett, és mint kiderült, benne volt az egészben.

Advertisement

Magyarországon garantált pervesztés lenne abból, ha lehoznám valakinek a szexkazettáját, Amerikában azonban egészen más a jogrendszer és máshol húzódnak a sajtószabadság határai. A közszereplők esetében sokkal szélesebben értelmezik a sajtószabadság határait, vagy ha teszik, lényegesebben szűkebb sávot hagynak meg a magánéletnek. Különösen így van ez olyan híres emberek esetében, aki, mint Hogan, dollármilliókat kerestek azzal, hogy szabadszájú családi valóságsókban és belemenős rádióműsorokban teregették ki a szexuális életüket, a legapróbb technikai részletekig elmenve.

A per tárgya leegyszerűsítve az lesz, hogy hírértékű-e Hulk Hogan dugása. Ő azt mondja, hogy nem, a Gawker azt, hogy igen.

Advertisement

A Gawker Birodalomtól független elemzők és cikkek szerint a végén valószínűleg a Gawker Media fog nyerni az Első Alkotmánykiegészítésre hivatkozva. Csakhogy az ügyben Floridában ítélkező bíró már első fokon is elrendelheti akkora összeg kifizetését, hogy később hiába győz a Gawker, az összeg nagysága addigra már a padlóra küldi. Ez a padlóra küldés jelenthet totál csődöt, megszűnést, de külősöknek való eladást és a korábbi totális függetlenség elvesztését is.

De persze nem vereségre készülünk. Denton több helyen nyilatkozta, hogy 10 százalék esélyt lát arra, hogy a per miatt elveszítse a cég részvénytöbbségét.

Advertisement

A mostani halasztás oka pedig az, hogy a floridai törvények szerint egy polgári perben a feleknek minimum 50 napot kell adni az összes potenciális bizonyíték és fontos irat áttanulmányozására. A Gawker ügyvédei viszont csak pár nappal július 6. előtt tudtak kiperelni az FBI-tól egy kazal dokumentumot. Az FBI úgy került a képbe, hogy szexfelvételeket a fél amerikai sajtó megkapta annak idején, a rendőrség meg ki akarta nyomozni a forrást.

Share This Story

Get our newsletter