Term√©szetesen ehhez is az √ļj aut√≥p√°lyad√≠j-rendszer kellett. √ćgy hangzik: ‚Äějel√∂lt megyei √©s ir√°ny szerinti szomsz√©dos megyei matric√°kkal haszn√°lhat√≥ szakaszok‚ÄĚ. N√©zz√ľk ezt meg alaposabban.

A fogalom azt jelenti, hogy ha p√©ld√°ul megy√ľnk le a Balatonra ‚Äď ahol Veszpr√©m megye beleny√ļlik p√°r kilom√©ter erej√©ig az M7-esbe ‚Äď, ott √°t tudunk menni, ha van √©rv√©nyes Fej√©r √©s Somogy megyei matric√°nk. Ugyanilyen ‚Äějel√∂lt megyei √©s ir√°ny szerinti szomsz√©dos megyei matric√°kkal haszn√°lhat√≥ szakaszok‚ÄĚ a megy√©k hat√°rain t√ļl√©rŇĎ szakaszok, melyek elŇĎtt nincs m√≥d lej√∂nni az aut√≥p√°ly√°r√≥l.

WTF?

Term√©szetesen a rendszer k√©sz√≠tŇĎi sem tudj√°k, hogy mirŇĎl van sz√≥, mert a p√©ld√°k√©nt felhozott Veszpr√©m megyei M7-es szakasz ‚Äějel√∂lt megyei √©s ir√°ny szerinti szomsz√©dos megyei matric√°kkal haszn√°lhat√≥ szakaszk√©nt‚ÄĚ szerepel Veszpr√©m megye t√©rk√©p√©n, de ‚Äěd√≠jk√∂teles gyorsforgalmi szakaszk√©nt‚ÄĚ, ha Pest megye t√©rk√©p√©nek sz√©l√©n n√©zz√ľk, ahogy az a c√≠mlapk√©pen is l√°tszik.

Advertisement

Magyarra leford√≠tva: ahelyett, hogy egy n√©h√°ny sz√°z kilom√©ternyi aut√≥p√°ly√°val rendelkezŇĎ kis orsz√°g √ļt√≠d√≠jh√°l√≥zata √ļgy n√©zne ki, hogy √©vente egyszer elk√ľld√ľnk egy SMS-t, vagy valami, van egy ilyen t√≠zszavas fogalmakkal k√∂r√ľl√≠rhat√≥, p√°rezer n√©gyzetkilom√©teres megy√©csk√©kre felosztott, saj√°t mag√°n bel√ľl is inkonzisztens labirintus.

WTF!

De ne is magyarra ford√≠tsuk, hanem angolra: Sz√©ky J√°nos mŇĪford√≠t√≥ √©s publicista egyik j√°t√©ka, hogy az √©rtelmetlen magyar b√ľrokratikus kifejez√©sek √©rtelmetlens√©ge ‚Äď mint a k√ľlgazdas√°gi- √©s k√ľl√ľgyminiszt√©rium ‚Äď legjobban angolra ford√≠tva illusztr√°lhat√≥.

Advertisement

Kezdj√ľk a Google-ford√≠t√≥val:

candidate for the county and neighboring counties under the direction of stickers used sections

H√°t, ez nem az igazi. Megpr√≥b√°lkozom √©n is. Kamaszkoromban az angol nyelvvizsg√°n az volt a magyarr√≥l angolra ford√≠t√°s egyik mondat√°ban, hogy h√°ztart√°sikisg√©p-jav√≠t√≥ √ľzem, √©s √°tmentem, √ļgyhogy ez is menni fog.

Advertisement

[itt most eltelt 20 perc]

Erre jutottam:

motorway sections for use with county vignettes, also accessible with inbound adjacent county vignettes

Advertisement

Majd gyorsan készítettem egy rövidebb változatot:

Ladies and gentlemen, I am not making any sense! None of this makes sense!