Illustration for article titled Megölték Szasko Bilijt

Az ukrán forradalom egyik különleges alakját egy kávézóból hurcolták el ismeretlenek éjszaka, megbilincselték, megverték, autóba tuszkolták, szíven lőtték.

Advertisement

Olekszandr Muzicskóról még februárban írtam, amikor elkezdett pörögni az interneten a videó, amelyben Kalasnyikovval a kezében érvel a rivnei közgyűlés elnökségi ülésén. Később egy másik kisfilm is bejárta a világot, azon egy ügyészt rángat erőteljesen a nyakkendőjénél fogva, miközben a rendőrség kevésbé magabiztos képviselője csak néz a háttérben szomorúan.

Advertisement

A jó ötvenes vállalkozót az ultranacionalista Jobbos Szektor egyik vezetőjeként ismerték, előtte sok minden volt, egyebek közt önkéntes a csecsen háborúban, a lázadók oldalán. Szemtanúk szerint több ellenséges katonát megkínzott és meggyilkolt, ezért mostani reflektorfénybe kerülése után körözést adtak ki ellene az oroszok. Hogy kik támadták meg, nem tudni, ugyanúgy áldozatává válhatott moszkvai szervezésű akciónak, mint helyi leszámolásnak.

Az alábbi négyperces összeállítást talán orosz nyelvtudás nélkül is érdemes végignézni (az elején a hullával csak óvatosan), van benne archív Csecsenföldről, amelyben elmeséli, hogy ha itt végeznek, Ukjranában is rendet tesznek, és belerakták a friss rivnei hőbörgéseit is. Azt is mondja a végén: "Nem arról van szó, hogy gépfegyverrel mentem a közgyűlésbe, a gépfegyver ugyanis mindig velem van, vele kelek, vele fekszem." Ez most nem segített rajta, ahogyan az sem, hogy mindenhova testőrökkel járt.

Share This Story

Get our newsletter