A szerdai amerikai rasszista gyilkoss√°gok ut√°n mondott egy nagyon j√≥ monol√≥got Jon Stewart, a szuperszt√°r mŇĪsorvezetŇĎ.

El√©g egyszerŇĪ munk√°m van: reggel megn√©zem a h√≠reket, azt√°n √≠runk p√°r viccet ezek kapcs√°n, este pof√°kat v√°gok, kiadok n√©h√°ny fucsa hangot, √©s ennyi. Ma m√©gsem v√©geztem el a munk√°mat. Nincs semmim, csak a szomor√ļs√°g.

Valahogy √≠gy kezdte Stewart a besz√©d√©t, √©s innentŇĎl kezdve csak t√©nyleg egyre szomor√ļbb ‚Äď √©s d√ľh√∂sebb ‚Äď lett a mondand√≥ja. A m√©dia a megszokott klis√©kkel kezeli a helyzetet, mindenki sz√∂rny√ľlk√∂dik, trag√©di√°nak nevezi emberek hidegv√©rŇĪ lem√©sz√°rl√°s√°t, √©s megvonja a v√°ll√°t, hogy ŇĎr√ľlt volt az elk√∂vetŇĎ, mit lehet tenni. Az amerikaiak gond n√©lk√ľl legyilkolhatj√°k egym√°st, mik√∂zben ha k√ľlsŇĎ t√°mad√°s √©ri ŇĎket, doll√°rtrilli√≥kat k√∂ltenek az ellencsap√°sra, megsz√°llnak egy orsz√°got, hazafiak ezrei √°ldozz√°k az √©let√ľket.

K√∂zben D√©l-Karolin√°ban olyan konf√∂der√°ci√≥s t√°bornokokr√≥l elnevezett utak vannak, akik az√©rt harcoltak, hogy a feket√©k rabszolg√°k maradjanak. Feket√©ket gyilkolnak, √©s a feh√©rek √©rzik √ļgy, hogy t√°mad√°s alatt √°llnak. Az emberek √ļgy csin√°lnak, mintha a rasszizmus k√©rd√©se meg lenne oldva az orsz√°gban, holott nyilv√°nval√≥, hogy semmi sincs megoldva, nem is lesz, mert mindenki csak a v√°ll√°t vonogatja, hogy ugyan, mit lehetne tenni.

Nem akarom most leford√≠tani az eg√©sz besz√©det, √∂sszefoglalni sem a fentin√©l jobban, √ļgy sincs olyan hat√°sa, mintha megn√©zn√©tek ezt az √∂tperces vide√≥t. √Črdemes, r√©g l√°ttam hallottam ennyire j√≥t arr√≥l, hogy a passzivit√°s meg a k√∂z√∂ny mennyire rohadt dolog.

Advertisement

A gyilkoss√°gokkal v√°dolt 21 √©ves f√©rfit, Dylann Roofot m√°r elkapt√°k, vallom√°st tett ‚Äď azt mondta, majdnem nem lŇĎtte le az √°ldozatokat, olyan kedves volt mindenki, de azt√°n ink√°bb m√©gis ‚Äď, √©s m√°r v√°dat is emeltek ellene. Ha el√≠t√©lik, ki is v√©gezhetik. Az √°llam korm√°nyz√≥ja legal√°bbis ezt szeretn√©.

Advertisement

via Gawker, fotó: Getty