Rég érte ilyen durva és indokolatlan támadás a sajtószabadságot. És tudod milyen államügy miatt? Oszter Sándor részeg parkolása miatt lépett át minden civilizált határt az ügyész és a bíróság. Vagy Osztert védik, vagy meg akarnak félemlíteni mindenkit, aki információkat szivárogtatna ki. Más indok nem nagyon látszik.

Advertisement

Fantasztikus, milyen kapcsolati hálója lehet Oszter Sándornak, hogy ezt el tudta intézni az ügyészségen! Semmi más racionális okét nem látom ugyanis annak, hogy az ügyben folyó büntetőeljárás során arra kényszerítsék Koós Szabolcs blikkes riportert hogy árulja el, kitől tudta, a színész MOM Park-beli svungos részeg jelenete után Oszter vérében 2,17 ezrelék volt az alkoholszint.

Koós természetesen nem árulta el az informátorát, ahogy soha becsületes újságíró nem fogja hatósági erőszakra. És a telefonját sem volt hajlandó átadni, mondván érzékeny, titkos információk vannak rajta. Erre az őt puhító ügyész ráhívta a rendőröket, akik megmotozták és elvették a telefonját.

A dolog amellett, hogy görénység és kizárólag a megfélemlítést szolgálja, a törvény szellemének sem felel meg, hiszen itt nem olyan, kiemelkedő jelentőségű bűncselekményről van szó, ahol a legdurvább lépés, az informátor felfedése egyáltalán felmerülhetne.

Advertisement

A súlyos az, hogy a Központi Nyomozó Fügyészség lépésének egyetlen más oka lehet, ha nem az történt, hogy a befolyásos Oszter vagy valamelyik védelmezője leszólt az ügyészeknek. Méghozzá a sajtó általános megfélemlítésének szándéka. Ha ugyanis az válna gyakorlattá, hogy az ügyészség bármilyen pimf ügyben, ahol a kedve tartja, kikényszerítheti az informátor kiadását, rövid időn belül senki sem merne igazán forró, a hatalmon lévőkre kínos információkat kiadni. És az Orbán-ügyészségnek igazából talán inkább ez lehetett a célja, mert nehéz elképzelni, hogy Oszter tényleg ekkora májer legyen.

Nagyon jó hír ugyanakkor, hogy Koósnak a fenyegetés hatására sem jutott eszébe elárulni az informátorát. A telefont meg feldughatják maguknak, akik ilyen ügyesen megszerezték, ilyen ijesztgetéssel itt egyetlen rendes újságírót sem fognak megtörni.

Share This Story

Get our newsletter