This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Megmenekülhettek volna Erőssék, ha időben hívják a Fishtailt?

Illustration for article titled Megmenekülhettek volna Erőssék, ha időben hívják a Fishtailt?

Miközben hazaérkezett a magyar Kancsendzönga-expedíció Nepálból, meglepő információkat osztott meg velünk Erőss Zsolték egyik lelkes híve. Brassai Adrienne szerint meg lehetett volna menteni a két hegymászót.

Advertisement

Amikor Adriennék megtudták, hogy Erőss Zsolt és Kiss Péter bajban van, elkezdtek szervezkedni Budapesten. A legtöbb hegymászó (beleértve az expedíciónak azokat a tagjait, akiket elértek telefonon) úgy tudta, hogy hatezer méter felett nincs helikopteres mentés. Sokuk nyilatkozott úgy is, hogy reménytelen hívni a hegyi mentőket, mert nem elérhetők.

Advertisement

Úgy tűnik, ez egyszerűen nem igaz. A helybeli FishTail ugyanis himalájai légi mentésre szakosodott. Bár üzembiztosan csak hétezer méterig repülnek, épp a napokban döntöttek rekordot 7800-on. De vállalnak akciókat úgy is, hogy felrepülnek ameddig tudnak, ott letesznek pár jól felszerelt, pihent sherpát, akik tovább másznak menteni vagy utánpótlást vinni a bajba kerülteknek.

Adriennék felvették telefonon a kapcsolatot a katmandui FishTail-lel, akiknek pontos koordinátákra lett volna szükségük - meg természetesen pénzre. Az utóbbit is elkezdték szervezni: egy hazai nagyvállalattal folytak már a megbeszélések döntéshozói szinten, amelyik kilátásba helyezte, hogy megfinanszírozza a mentést, ám erre már nem kerülhetett sor.

Advertisement

Adrienne és két társa szerint ha időben értesülnek a hegymászók szorult helyzetéről, lett volna remény a megmentésükre. Ebben szerintük az akadályozta meg őket, hogy nagyon sokáig csak csepegtetve érkeztek hírek érkeztek Budapestre és azok is meglehetősen ellentmondásosan.

/A fotó a fishtailair.com oldalról való/

Share This Story

Get our newsletter