Miközben hazaérkezett a magyar Kancsendzönga-expedíció Nepálból, meglepő információkat osztott meg velünk Erőss Zsolték egyik lelkes híve. Brassai Adrienne szerint meg lehetett volna menteni a két hegymászót.

Amikor Adriennék megtudták, hogy Erőss Zsolt és Kiss Péter bajban van, elkezdtek szervezkedni Budapesten. A legtöbb hegymászó (beleértve az expedíciónak azokat a tagjait, akiket elértek telefonon) úgy tudta, hogy hatezer méter felett nincs helikopteres mentés. Sokuk nyilatkozott úgy is, hogy reménytelen hívni a hegyi mentőket, mert nem elérhetők.

Úgy tűnik, ez egyszerűen nem igaz. A helybeli FishTail ugyanis himalájai légi mentésre szakosodott. Bár üzembiztosan csak hétezer méterig repülnek, épp a napokban döntöttek rekordot 7800-on. De vállalnak akciókat úgy is, hogy felrepülnek ameddig tudnak, ott letesznek pár jól felszerelt, pihent sherpát, akik tovább másznak menteni vagy utánpótlást vinni a bajba kerülteknek.

Advertisement

Adriennék felvették telefonon a kapcsolatot a katmandui FishTail-lel, akiknek pontos koordinátákra lett volna szükségük - meg természetesen pénzre. Az utóbbit is elkezdték szervezni: egy hazai nagyvállalattal folytak már a megbeszélések döntéshozói szinten, amelyik kilátásba helyezte, hogy megfinanszírozza a mentést, ám erre már nem kerülhetett sor.

Adrienne és két társa szerint ha időben értesülnek a hegymászók szorult helyzetéről, lett volna remény a megmentésükre. Ebben szerintük az akadályozta meg őket, hogy nagyon sokáig csak csepegtetve érkeztek hírek érkeztek Budapestre és azok is meglehetősen ellentmondásosan.

Advertisement

/A fotĂł a fishtailair.com oldalrĂłl valĂł/