Mik√∂zben haza√©rkezett a magyar Kancsendz√∂nga-exped√≠ci√≥ Nep√°lb√≥l, meglepŇĎ inform√°ci√≥kat osztott meg vel√ľnk ErŇĎss Zsolt√©k egyik lelkes h√≠ve. Brassai Adrienne szerint meg lehetett volna menteni a k√©t hegym√°sz√≥t.

Amikor Adrienn√©k megtudt√°k, hogy ErŇĎss Zsolt √©s Kiss P√©ter bajban van, elkezdtek szervezkedni Budapesten. A legt√∂bb hegym√°sz√≥ (bele√©rtve az exped√≠ci√≥nak azokat a tagjait, akiket el√©rtek telefonon) √ļgy tudta, hogy hatezer m√©ter felett nincs helikopteres ment√©s. Sokuk nyilatkozott √ļgy is, hogy rem√©nytelen h√≠vni a hegyi mentŇĎket, mert nem el√©rhetŇĎk.

√ögy tŇĪnik, ez egyszerŇĪen nem igaz. A helybeli FishTail ugyanis himal√°jai l√©gi ment√©sre szakosodott. B√°r √ľzembiztosan csak h√©tezer m√©terig rep√ľlnek, √©pp a napokban d√∂nt√∂ttek rekordot 7800-on. De v√°llalnak akci√≥kat √ļgy is, hogy felrep√ľlnek ameddig tudnak, ott letesznek p√°r j√≥l felszerelt, pihent sherp√°t, akik tov√°bb m√°sznak menteni vagy ut√°np√≥tl√°st vinni a bajba ker√ľlteknek.

Adrienn√©k felvett√©k telefonon a kapcsolatot a katmandui FishTail-lel, akiknek pontos koordin√°t√°kra lett volna sz√ľks√©g√ľk - meg term√©szetesen p√©nzre. Az ut√≥bbit is elkezdt√©k szervezni: egy hazai nagyv√°llalattal folytak m√°r a megbesz√©l√©sek d√∂nt√©shoz√≥i szinten, amelyik kil√°t√°sba helyezte, hogy megfinansz√≠rozza a ment√©st, √°m erre m√°r nem ker√ľlhetett sor.

Advertisement

Adrienne √©s k√©t t√°rsa szerint ha idŇĎben √©rtes√ľlnek a hegym√°sz√≥k szorult helyzet√©rŇĎl, lett volna rem√©ny a megment√©s√ľkre. Ebben szerint√ľk az akad√°lyozta meg ŇĎket, hogy nagyon sok√°ig csak csepegtetve √©rkeztek h√≠rek √©rkeztek Budapestre √©s azok is meglehetŇĎsen ellentmond√°sosan.

/A fotó a fishtailair.com oldalról való/