Egyszerre ker√ľlt bemutat√°sra Magyarorsz√°g Tort√°ja, Magyarorsz√°g Cukormentes Tort√°ja, a Honv√©ds√©g Tort√°ja √©s a Szent Istv√°n-napi keny√©r. Annyit el√°rulok, hogy 2015 a s√°rgabarack √©ve!

Mivel a szervezŇĎk dics√©retes takar√©koss√°ggal egy sajt√≥t√°j√©koztat√≥n tudt√°k le az augusztus 20-ai √ľnneps√©gek √©s a tŇĪzij√°t√©k terveinek ismertet√©s√©t, illetve a tort√°k/kenyerek bemutat√°s√°t, minden r√©sztvevŇĎ k√©nytelen volt v√©gighallgatni n√©gy besz√©det az Orsz√°gh√°z Vad√°szterm√©ben, mik√∂zben t√∂bb-kevesebb sikerrel pr√≥b√°ltak √ļgy tenni, mintha nem tort√°t enni j√∂ttek volna.

Pedig megtudhatt√°k, mikor mond √ľnnepi besz√©det √Āder J√°nos √©s Hende Csaba (reggel f√©l kilenckor!), h√°nykor kezdŇĎdik a tŇĪzij√°t√©k (este kilenckor!), √©s mik lesznek a kil√∂v√©si pontok (visszat√©r a Gell√©rthegy!). SŇĎt, m√©g egy sz√°m√≠t√≥g√©pes szimul√°ci√≥t is l√°thattunk a tŇĪzij√°t√©kr√≥l ‚Äď tal√°n nem l√∂v√∂m le a po√©nt, ha el√°rulom: lesz g√∂r√∂gtŇĪz is.

Nem b√≠rtam nem figyelni tov√°bb√° arra, hogy milyen kreat√≠van haszn√°lt√°k a sz√≥nokok a ‚Äúker√ľl‚ÄĚ ig√©t: egym√°s ut√°n hallhattuk a ‚Äúker√ľl kiv√°laszt√°sra‚ÄĚ, a ‚Äúmegrendez√©sre ker√ľl‚ÄĚ, a ‚Äúker√ľl kialak√≠t√°sra‚ÄĚ, a ‚Äúkisz√°ll√≠t√°sra ker√ľl‚ÄĚ √©s persze a ‚Äúfelv√°g√°sra ker√ľl‚ÄĚ fordulatokat. De mielŇĎtt √©n is kedvet kaphattam volna hozz√°, hogy √ļgy besz√©ljek, mint egy megyei tan√°cseln√∂k 1987-ben, szerencs√©re betolt√°k a tort√°kat.

Advertisement

Az ország tortája kezdeményezésre vagy nem voltam elég érzékeny korábban, vagy csak az utóbbi pár évben kapott nagyobb sajtóvisszhangot, mindenesetre biztos voltam benne valamiért, hogy a Miniszterelnök Úr agyából pattant ki.

Advertisement

Erre meg nem kider√ľl, hogy a szem√©t Gyurcs√°ny√©b√≥l?

2007 óta rendezik meg ugyanis, és ehhez három éve csatlakozott a cukormentes verzió, tavaly pedig a Honvédség is benevezett a tortabuliba.

Advertisement

MielŇĎtt azonban a tort√°k a l√°t√≥k√∂r√∂mbe ker√ľlhettek volna, √ļgy d√∂nt√∂ttem, a Szent Istv√°n-napi keny√©rrel kezdek, ugyanis a nagy siets√©gben szok√°s szerint kimaradt otthon a reggeli, √©s jobbnak l√°ttam nem cukorcunamival megterhelni a gyomromat m√°ris. A Pedr√≥ P√©ks√©g t√∂nk√∂ly√∂s kenyere ide√°lis v√°laszt√°snak bizonyult: sokkal jobb az √©letem elsŇĎ kb. h√°rom √©vtized√©t v√©gigk√≠s√©rŇĎ fŇĎtt-felf√ļjt kenyerekn√©l. Mondjuk mostan√°ban m√°r ritk√°n eszem kenyeret (semmi elv nincs m√∂g√∂tte, csak √≠gy alakult), de a t√∂nk√∂ly√∂s keny√©rrel m√°skor is kiv√©telt tenn√©k.

Id√©n az orsz√°g tort√°ja a pannonhalmi s√°rgabarack p√°link√°s karamell torta lett, Sz√≥ Gell√©rt salg√≥tarj√°ni cukr√°sz alkot√°sa (az al√°bbi k√©pen). ErrŇĎl azt kell tudni, hogy s√°rgabarack, mandula, csokol√°d√© √©s karamell keveredik benne ‚Äď √©n a p√°link√°t annyira nem is √©reztem, viszont a roppan√≥s csokol√°d√©val egy√ľtt t√∂k√©letes az eg√©sz. Meg √ļgy egy√°ltal√°n, semmi k√∂ze nincs a cukr√°szatokban m√©g az ut√≥bbi √©vekben is t√ļltengŇĎ t√ļl √©des, t√ļl kr√©mes vonalhoz.

Advertisement

Ugyanezt el lehet mondani 2015 cukormentes tort√°j√°r√≥l, a barackos bubor√©ktort√°r√≥l is (a legfelsŇĎ k√©pen). MielŇĎtt a cukor, feh√©r liszt √©s mesters√©ges adal√©kanyag felhaszn√°l√°sa n√©lk√ľl k√©sz√ľlt tort√°t megk√≥stoltam volna, valami√©rt ilyen veg√°n nyers tortaszerŇĪs√©gre asszoci√°ltam (azzal sincs baj egy√©bk√©nt), pedig ez a torta (Vasl√≥czki Orsolya alkot√°sa, aki az elsŇĎ nŇĎi gyŇĎztes) √≠zre nem k√ľl√∂nb√∂zik l√©nyegesen a cukros tort√°kt√≥l, sŇĎt. A di√≥kr√©m benne pedig a legjobb dolog, amit ma ettem.

Advertisement

Mire a Honv√©ds√©g tort√°j√°hoz, a Tessedik m√©zes k√∂rtetort√°hoz √©rtem, m√°r lehetett volna t√∂bb eszem, de nem volt, √ļgyhogy annak is nekikezdtem. Teljesen rendben volt, de a k√∂zep√©tŇĎl hirtelen √©reztetni kezdte hat√°s√°t a gyors egym√°sut√°nban elfogyasztott h√°rom tortaszelet, √©s a v√©g√©re azt √©reztem, hogy napokig nem akarok s√ľtem√©nyt enni. Ez igazs√°gtalan a Honv√©ds√©g tort√°j√°val szemben, mert a hiba nem a k√©sz√≠tŇĎk k√©sz√ľl√©k√©ben, hanem az √©n gyomromban volt.

Mindenesetre augusztus 20-√°t√≥l a cukr√°szd√°kban is felv√°g√°sra ker√ľlnek a fenti tort√°k, szerintem el√©g nagy hiba lenne, ha nem ker√ľln√©nek elfogyaszt√°sra.

Advertisement

De ink√°bb eb√©d ut√°n egy√©tek ŇĎket!