Mégiscsak bántotta az RTL Klub a szegény árva kormányt már azelőtt is

Illustration for article titled Mégiscsak bántotta az RTL Klub a szegény árva kormányt már azelőtt is

Az Átlászó szerezte meg és tette közzé ma azt a kormányzati háttértanulmányt, amely szerint sokkal gonoszabbul viszonyult az Orbán-kabinet életéhez és munkásságához az RTL Klub, mint a TV2. És különben is. Merüljetek el hátborzongató megállapításokban.

Advertisement

A több hónapos vizsgálat nem mostanában készült – amikor, ugye, a csatorna híradója megvadult a sok milliárdos reklámtörvény hatására –, hanem még 2012. szeptember 1. és 2013. május 31. között.

Advertisement

Az elemzés készítői egyrészt megszámolták, hogy hányszor tüntették fel pozitív, illetve negatív színben a kormányt a nagy bulvártévék hírműsorai, másrészt szomorúak voltak, hogy:

RTL Klub műsorai ritkábban számoltak be olyan témákról, melyek más médiumokban vezető, pozitív hírnek számítottak, mint a települések adósságának átvállalása, a minimálbér emelése, a munkahelyvédelmi akcióterv, továbbá a rendvédelem erősítése.

Advertisement

Annak külön nem örültek, hogy a Házon Kívül c. műsor – ebből én még egy másodpercet sem láttam, de most érdeklődő lettem hirtelen – úgymond a leginkább kormánykritikus tartalmak közé tartozik. Az Átlátszó cikke szerint öt oldalon nyavalyognak a tanulmány készítői amiatt, hogy az RTL manipulál. Így:

A gyermeki nyomorúság túlburjánzó képeivel azért dolgozott az RTL Klub, mert azokat úgynevezett érzelmi horogként (emotional hook) felhasználta. Azt kívánta elérni, hogy a néző ne kérdőjelezze meg a rezsicsökkentéssel kapcsolatban elhangzó kritikát, hiszen ezzel egyúttal a nélkülöző gyerekek igazságát is kétségbe vonta volna. […] A szegénység mint környezeti tényező a Házon Kívül című műsorban a kormány kudarcos teljesítményének asszociációs elemévé válik. […] A nyomorúságos környezetben a jólöltözött Lázár János megjelenik a képernyőn és bejelenti: januártól 10 százalékkal csökkent 4 millió háztartásban a gáz és villamos energia ára.

Advertisement

Hogy ki készítette az anyagot, nem tudni. Talán emlékeztek rá, a 444 néhány hónappal ezelőtt azt írta, Lázár Jánosnak volt egy hasonló – azaz sokkal hosszabb, 150 oldalas – anyaga az Origo és a köztévéhez kötődő Hirado.hu összehasonlításáról is.

Share This Story

Get our newsletter