This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Mégis szétcseszik a Városligetet?

Illustration for article titled Mégis szétcseszik a Városligetet?

Úgy tűnik, az sem segített, hogy az Orbán Viktorral jó viszonyban lévő Zoboki Gábor építésznek megjött a józan esze.

Advertisement

A mostani tudásunk szerint minden bizonysággal Nemzeti Galéria fog épülni a Városligetben.

Advertisement

Ezt L. Simon László államtitkár nyilatkozta az ATV egyik műsorában.

Ami azért fontos, mert az elmúlt hetekben komolyan felmerült a lehetőség, hogy a kormány mégse tegye örökre tönkre a Városligetet öt nagy múzeumépülettel és millió busszal + turistával.

Advertisement

A Baán László miniszteri biztos által vezetett Liget Projekt lényegében öt új múzeumépület – az Új Nemzeti Galéria–Ludwig Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza, a Fotó Múzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum – felépítését jelentené. Ezek megtervezésére nemzetközi pályázatot írtak ki, ami négy esetben eredményesen végződött, a Nemzeti Galériánál viszont első körben még nem. Nemrég derült ki, hogy a tenderen induló Zoboki Gábor építész –többek közt a Müpa tervezője – direkt érvénytelen tervet adott be, mivel az épületet a Liget helyett a Várba képzelte el. Mikor a dolog kipattant, az Orbán Viktorral állítólag jó személyes viszonyban lévő Zoboki irodája közleményben magyarázta el, hogy nem tartják jó ötletnek a Liget teleépítését, annál inkább értelmét látnák, hogy az intézmény a Várba kerüljön.

L. Simon mai nyilatkozata azért érdekes, mert korábban azt mondta, támogathatónak tartja Zoboki tervét. (Nyilván nem függetlenül attól, hogy ő felügyeli a Vár kormányzati megújítását.)

Advertisement

L. Simon nyilatkozata mellett a Hetek magazin egyik friss cikke is arra utal, hogy eldőlhetett a meccs,és mégis az eredeti tervek szerint megy tovább a Liget Projekt. Ebben az a legaranyosabb, hogy a támogatói halálkomolyan állítják, hogy öt gigantikus múzeum felépítésével nőni fog a zöldfelület, és a Liget ugyaolyan használható közpark lesz, mint előtte.

Share This Story

Get our newsletter