Illustration for article titled ​Mégis megépíti a kormány a kínos emlékművet?

Szóba sem került, hogy ne álltanák fel a német megszállás emlékművét - mondta kedd délután Rogán Antal V. kerületi polgármester. Szóval mégis kellenek a Fidesznek a jobbikos szavazók is.

Advertisement

Cáfolta a Cink által is lehozott sajtóinformációkat Rogán, a Népszabadság híréről annyit mondva, hogy "Vagy félrevezette valaki az újságírót, vagy az történt, hogy ez megrendelésre született".

A Népszabadság szerint Orbán miniszterelnök személyesen döntötte el, hogy a választásokig semmiképp sem avatják fel a nagy felháborodást kiváltott szoborcsoportot, ami Magyarországot Gábriel arkangyal képében a náci sas ártatlan áldozatának állítja be. A Népszava is hasonlókról írt.

Rogán cáfolata egyáltalán nem biztos, hogy az utolsó szó az ügyben. Lázár János miniszterelnökségi államtitkár csütörtökön találkozik a Zsidó Közösségi Kerekasztallal a témában, vasárnap tartják a Mazsihisz közgyűlését, ahol elvileg a Holokauszt-emlékév bojkottjáról is dönthetnek.

Advertisement

A szoborcsoport sorsa szerintem kizárólag azon múlik, hogy mennyire érzi biztosnak a választási győzelmét a Fidesz. A tömeggyilkos magyar hatóságok mentegetése, ami a mű üzenete és lényege, kizárólag a jobbikos és majdnem-jobbikos szavazóknak fontos és vonzó. A kormány a márciusbvan átadandó emlékművel az április eleji választásokon meg akarja szerezni pár tízezer ingadozó Jobbik-közeli szavazatát. Most azon múlik, hogy Budapest legszebb terén felállítanak-e egy, a kommunista köztéri giccs minden elemét felvonultató szélsőjobbos önmosdató emlékművet, hogy a kormány a nemzetközi és hazai tiltakozástól vagy az ingadozó szélsőségesek elpártolásától fél-e jobban.

Share This Story

Get our newsletter