Kider√ľlt, hogy a Nemzetgazdas√°gi Miniszt√©rium val√≥sz√≠nŇĪleg √∂sszevissza besz√©l, √©s fogalmuk sincs arr√≥l, hogy tilos lenne vas√°rnap √©lelmet kisz√°ll√≠tani. De tal√°n febru√°rban minden kider√ľl! Vagy m√°rciusban. Vagy valamikor.

Eg√©szen fantasztikus √©lm√©nyen vagyok t√ļl. √ögy kezdŇĎd√∂tt, hogy a m√ļlt h√©ten, miut√°n k√∂z√∂lt√©k a v√©rfagyaszt√≥ h√≠rt, hogy az NGM sajt√≥oszt√°lya szerint vas√°rnap nemcsak a boltok kinyit√°sa lesz tilos, de az online kereskedelem is, levelet √≠rtam az √©rintetteknek, ezzel a sz√∂veggel:

Sziasztok,

a k√∂vetkezŇĎ √ľgyben szeretn√©m a seg√≠ts√©geteket k√©rni:

miután kiposztoltam a napi.hu alapján, hogy az NGM szerint a vasárnapi kereskedelmi tilalom az online kereskedelmre is vonatkozik, egy rakás levélíró és olvasó vetette fel, hogy az online kereskedelmet az e-kereskedelmi törvény szabályozza, amit nem módosítottak. Mi erre a tárca reakciója? Hogyan fér meg azzal a törvénnyel a vasárnapi és esti házhoszállítási tilalom?

elŇĎre is k√∂sz

J√≥ p√°r napig kellett v√°rnom a v√°laszra, de meg√©rte. A k√∂vetkezŇĎ sz√∂veget kaptam, aminek az √©rtelme titokzatosabb a Holt-tengeri tekercsek√©n√©l is:

Tisztelt Szily László!

A Korm√°ny fontos t√∂rekv√©se, hogy vas√°rnap senkit ne lehessen dolgoztatni, a t√∂rv√©ny is ezt a c√©lt szolg√°lja. A Nemzetgazdas√°gi Miniszt√©rium a t√∂rv√©ny √©rtelmez√©s√©n√©l is ezt a szempontot veszi figyelembe. A t√∂rv√©ny ugyanakkor sz√°mos kiv√©telt tartalmaz, amelyre a jogszab√°ly hat√°lya nem terjed ki, illetve felhatalmaz√°st ad a Korm√°nynak arra, hogy a t√∂rv√©nytŇĎl tov√°bbi elt√©rŇĎ szab√°lyokat √°llap√≠tson meg az adott telep√ľl√©s (telep√ľl√©sr√©sz) saj√°toss√°gaira ‚Äď k√ľl√∂n√∂sen az idegenforgalom kiszolg√°l√°s√°nak ig√©ny√©re, a v√°s√°rl√°si szok√°sokra, a foglalkoztatottak sz√°m√°ra √©s a lak√≥k√∂rnyezet √©rdekeire ‚Äď tekintettel. A r√©szletekre kiterjedŇĎ rendelet 2015 elsŇĎ negyed√©v√©ben k√©sz√ľl el.

NGM Sajtó és Kommunikációs Titkárság

P√°ly√°zatot √≠rok ki a sz√∂veg √©rtelm√©nek megfejt√©s√©re. B√°r ez val√≥j√°ban nem lehets√©ges, elsŇĎ olvas√°sra √ļgy √©reztem, a lev√©l bullshit-koncentr√°ci√≥ja 120-130 sz√°zal√©k k√∂r√ľli. Az √©n dek√≥dolt megfejt√©sem a k√∂vetkezŇĎ:

Fingunk sincsen. De t√©nyleg, halv√°nylilahelyettes√°llamtitk√°r-fingnyi sem. A sz√∂veg olyasmit jelent , hogy "most lehet, hogy h√ľlyes√©get mondtunk, de ahogy itt mennek a dolgok, t√≠zest is lŇĎhett√ľnk. Jobb lenne nem bolygatni, p√°r h√≥nap m√ļlva √ļgyis kider√ľl. Vagy nem."

Bár nekem tetszett a saját megfejtésem, próbálkoztam még egy kört:

Egyrészt köszönöm szépen a választ. Másrészt, hogy legyen értelme is közölnöm, kérlek, segítsetek értelmezni azt. Mert férfiasan bevallom inkább, én nem értem.

Az alaphelyzet az volt, hogy a t√∂rv√©nyben ‚Äď amennyire √©n felfogtam azt ‚Äď nem szerepelt semmi olyan, hogy ne lehetne vas√°rnap online rendelt dolgokat h√°zhoz sz√°ll√≠tani. A t√°rca erre ‚Äď sz√©les k√∂rben meglepet√©st okozva ‚Äď egy k√∂zlem√©nyben azt mondta, hogy a mostani t√∂rv√©nym√≥dos√≠t√°s ezzel j√°r. Sokakban azonnal felmer√ľlt, hogy de hiszen az online kereskedelmet nem is ez a t√∂rv√©ny, hanem az e-kereskedelmi szab√°lyozza. Erre j√∂ttem √©n, √©s megk√©rdeztem, hogy akkor mi√©rt tilos a vas√°rnapi kisz√°ll√≠t√°s. Erre v√°laszolt√°tok a fentit, de √©n biztos nem vagyok el√©g friss ma, de egyszerŇĪen nem √©rtem, mit jelent a v√°lasz. Azt, hogy csak a r√©szletes rendeletbŇĎl fog majd kider√ľlni, hogy lehet-e kisz√°ll√≠tani? Vagy azt, hogy tov√°bbra is azt gondolj√°tok, hogy ez abstart tilos? Vagy az ellenkezŇĎj√©t? Vagy hogy a t√°rca sem tudja biztosan?

A v√°laszt izgatottan v√°rva:

Szily László

Na erre már nem kaptam részletes, írásos választ.

Viszont az NGM-sajt√≥tol f√ľggetlen√ľl siker√ľlt besz√©lnem egy m√°s helyen √ľlŇĎ, az √ľgyre r√°l√°t√≥, √°llamigazgat√°sban dolgoz√≥ emberrel. Aki azt mondta, hogy ha ŇĎ v√°llalkoz√≥ lenne √©s vas√°rnap is √©lelmiszert kisz√°ll√≠t√≥ online boltot akarna nyitni, akkor azt tenn√©, hogy elind√≠tan√° a v√°llakoz√°st, azt√°n kider√ľlne, hogy r√°sz√°ll-e az ellenŇĎrzŇĎ hat√≥s√°g, vagy nem. "Sz√≥val a legkev√©sb√© sem biztos, hogy tilos lenne a dolog" ‚Äď gondoltam.

Advertisement

Majd arr√≥l besz√©lt, hogy egy miniszt√©riumi sajt√≥oszt√°lynak vagy egy miniszt√©riumnak nem feladata a jog√©rtelmez√©s, amit egy jogszab√°lyr√≥l mondanak, az csak t√°j√©koztat√≥ jellegŇĪ. "Bing√≥, t√©nyleg nem volt fingjuk sem" ‚Äď nyugt√°ztam magamban √∂r√∂mmel.

√Čn persze t√∂k r√©g √©reztem, hogy amit korm√°nyszervektŇĎl hallok, az n√©ha csak "t√°j√©koztat√≥ jellegŇĪ", √©s a val√≥s√°ggal nem mindig √°pol feszes viszonyt, de sokkal jobb az ilyesmit onnan hallani. M√°s esetleg elborzadt volna azon, hogy egy miniszt√©rium, ami jogszab√°lysz√∂vegeket is alkot, csak ennyire kompetens egy szakk√©rd√©sben, de √©n kifejezetten j√≥l mulattam. Emberem v√©g√ľl r√°b√≥lintott a k√©rd√©semre, hogy akkor most t√©nyleg meg kell-e v√°rnom a valamikor az elsŇĎ negyed√©vben v√°rhat√≥ korm√°nyrendeletet, ha hitelesen akarom meg√≠rni, hogy Magyarorsz√°gon leg√°lis-e egy online kereskedŇĎnek vas√°rnap h√°zhoz sz√°ll√≠tania.

Csod√°latosan biztos alapzatra √©p√ľlnek a magyar t√∂rv√©nyek!