Kiderült, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium valószínűleg összevissza beszél, és fogalmuk sincs arról, hogy tilos lenne vasárnap élelmet kiszállítani. De talán februárban minden kiderül! Vagy márciusban. Vagy valamikor.

Egészen fantasztikus élményen vagyok túl. Úgy kezdődött, hogy a múlt héten, miután közölték a vérfagyasztó hírt, hogy az NGM sajtóosztálya szerint vasárnap nemcsak a boltok kinyitása lesz tilos, de az online kereskedelem is, levelet írtam az érintetteknek, ezzel a szöveggel:

Sziasztok,

a következő ügyben szeretném a segítségeteket kérni:

miután kiposztoltam a napi.hu alapján, hogy az NGM szerint a vasárnapi kereskedelmi tilalom az online kereskedelmre is vonatkozik, egy rakás levélíró és olvasó vetette fel, hogy az online kereskedelmet az e-kereskedelmi törvény szabályozza, amit nem módosítottak. Mi erre a tárca reakciója? Hogyan fér meg azzal a törvénnyel a vasárnapi és esti házhoszállítási tilalom?

előre is kösz

Jó pár napig kellett várnom a válaszra, de megérte. A következő szöveget kaptam, aminek az értelme titokzatosabb a Holt-tengeri tekercsekénél is:

Tisztelt Szily László!

A Kormány fontos törekvése, hogy vasárnap senkit ne lehessen dolgoztatni, a törvény is ezt a célt szolgálja. A Nemzetgazdasági Minisztérium a törvény értelmezésénél is ezt a szempontot veszi figyelembe. A törvény ugyanakkor számos kivételt tartalmaz, amelyre a jogszabály hatálya nem terjed ki, illetve felhatalmazást ad a Kormánynak arra, hogy a törvénytől további eltérő szabályokat állapítson meg az adott település (településrész) sajátosságaira – különösen az idegenforgalom kiszolgálásának igényére, a vásárlási szokásokra, a foglalkoztatottak számára és a lakókörnyezet érdekeire – tekintettel. A részletekre kiterjedő rendelet 2015 első negyedévében készül el.

NGM Sajtó és Kommunikációs Titkárság

Pályázatot írok ki a szöveg értelmének megfejtésére. Bár ez valójában nem lehetséges, első olvasásra úgy éreztem, a levél bullshit-koncentrációja 120-130 százalék körüli. Az én dekódolt megfejtésem a következő:

Fingunk sincsen. De tényleg, halványlilahelyettesállamtitkár-fingnyi sem. A szöveg olyasmit jelent , hogy "most lehet, hogy hülyeséget mondtunk, de ahogy itt mennek a dolgok, tízest is lőhettünk. Jobb lenne nem bolygatni, pár hónap múlva úgyis kiderül. Vagy nem."

Bár nekem tetszett a saját megfejtésem, próbálkoztam még egy kört:

Egyrészt köszönöm szépen a választ. Másrészt, hogy legyen értelme is közölnöm, kérlek, segítsetek értelmezni azt. Mert férfiasan bevallom inkább, én nem értem.

Az alaphelyzet az volt, hogy a törvényben – amennyire én felfogtam azt – nem szerepelt semmi olyan, hogy ne lehetne vasárnap online rendelt dolgokat házhoz szállítani. A tárca erre – széles körben meglepetést okozva – egy közleményben azt mondta, hogy a mostani törvénymódosítás ezzel jár. Sokakban azonnal felmerült, hogy de hiszen az online kereskedelmet nem is ez a törvény, hanem az e-kereskedelmi szabályozza. Erre jöttem én, és megkérdeztem, hogy akkor miért tilos a vasárnapi kiszállítás. Erre válaszoltátok a fentit, de én biztos nem vagyok elég friss ma, de egyszerűen nem értem, mit jelent a válasz. Azt, hogy csak a részletes rendeletből fog majd kiderülni, hogy lehet-e kiszállítani? Vagy azt, hogy továbbra is azt gondoljátok, hogy ez abstart tilos? Vagy az ellenkezőjét? Vagy hogy a tárca sem tudja biztosan?

A választ izgatottan várva:

Szily László

Na erre már nem kaptam részletes, írásos választ.

Viszont az NGM-sajtótol függetlenül sikerült beszélnem egy más helyen ülő, az ügyre rálátó, államigazgatásban dolgozó emberrel. Aki azt mondta, hogy ha ő vállalkozó lenne és vasárnap is élelmiszert kiszállító online boltot akarna nyitni, akkor azt tenné, hogy elindítaná a vállakozást, aztán kiderülne, hogy rászáll-e az ellenőrző hatóság, vagy nem. "Szóval a legkevésbé sem biztos, hogy tilos lenne a dolog" – gondoltam.

Advertisement

Majd arról beszélt, hogy egy minisztériumi sajtóosztálynak vagy egy minisztériumnak nem feladata a jogértelmezés, amit egy jogszabályról mondanak, az csak tájékoztató jellegű. "Bingó, tényleg nem volt fingjuk sem" – nyugtáztam magamban örömmel.

Én persze tök rég éreztem, hogy amit kormányszervektől hallok, az néha csak "tájékoztató jellegű", és a valósággal nem mindig ápol feszes viszonyt, de sokkal jobb az ilyesmit onnan hallani. Más esetleg elborzadt volna azon, hogy egy minisztérium, ami jogszabályszövegeket is alkot, csak ennyire kompetens egy szakkérdésben, de én kifejezetten jól mulattam. Emberem végül rábólintott a kérdésemre, hogy akkor most tényleg meg kell-e várnom a valamikor az első negyedévben várható kormányrendeletet, ha hitelesen akarom megírni, hogy Magyarországon legális-e egy online kereskedőnek vasárnap házhoz szállítania.

Advertisement

Csodálatosan biztos alapzatra épülnek a magyar törvények!