T√∂bb tucat embert √∂ltek meg a Boko Haram terrorszervezet iszlamista fegyveresei a Nig√©ria √©szakkeleti r√©sz√©n tal√°lhat√≥ Borno √°llamban. A rajta√ľt√©sek Chibok k√∂zel√©ben t√∂rt√©ntek, ahonnan kor√°bban t√∂bb mint 200 iskol√°s l√°nyt raboltak el a terrorist√°k.

A falusiak szerint a mil√≠cia emberei hat√≥r√°s hajt√≥vad√°szatot tartottak, az embereket a bokrok k√∂z√© √ľld√∂zt√©k, otthonaikat felgyujtott√°k. A terrorist√°k terepj√°r√≥kon √©s motorokon √©rkeztek katonai egyenruh√°t viselve, "Allahu Akbar" ki√°lt√°sokkal lŇĎttek mindenkit, aki elj√©√ľk ker√ľlt. N√©h√°ny szemtan√ļ l√°tott nig√©riai rep√ľlŇĎg√©peket √©s katon√°kat is, amint ellent√°mad√°sba kezdenek.

A csoport c√©lja az, hogy l√©trehozzon egy iszlamista √°llamot Nig√©ria √©szaki r√©sz√©n. Itt t√∂bb sz√°z falusit m√©sz√°roltak m√°r le az elm√ļlt h√≥napokban. A chiboki emberrabl√°s √≥ta a nig√©riai korm√°nyra egyre nagyobb belsŇĎ √©s k√ľlsŇĎ nyom√°s nehezedik, hogy erŇĎteljesen sz√°lljon szembe a Boko Harammal.

A Boko Haram 2002 √≥ta l√©tezik, 2009-ben kezdt√©k meg akci√≥ikat, m√°ra t√∂bb ezer ember √©let√©√©rt felelŇĎsek. A nev√ľk hausa nyelven annyit tesz, hogy "Le a nyugati nevel√©ssel".

via BBC