Illustration for article titled Megint pusztítanak Kishantoson

Egy olyan gazda kezdte el ma kitárcsáztatni a búzát, akinek a birtokvédelmi perében halasztást rendelt el a bíróság.

Advertisement

Videón is, illetve élő közvetítésben is megnézhető, ahogy Szőnyegi Tamás embere tárcsázza a sarjadó vetést Kishantoson. Épp most konfrontálódnak a tiltakozók a traktorossal, aki nem hajlandó a nevét sem elárulni. Most tájékoztatják arról, hogy birtokvédelmi eljárás folyik, és hogy a bíróság kimondta, hogy az új bérlők jogszerűen nincsenek birtokon belül. A traktoros azt ismételgeti, hogy neki megbízása van, de továbbra sem mondja meg a nevét.

A Greepeace most adta ki ezt a közleményt az ügyben:

Megint zajlik a barbár pusztítás Kishantoson

Nem számítanak a bírósági ítéletek?

Budapest, 2014. május 8. – Ma reggel Szőnyegi Tamásnak, az egyik új nyertesnek ítélt földterületen megint elindult a traktor, hogy a húsvét előtt már tönkretett területen az azóta újra kikelt és életet igenlő búzát újra halálra ítélje, beszántsa.

2014. április 25. volt az első tárgyalási nap a birtokvédelmi perek sorozatában, amelyet a Kishantosi földek „új haszonbérlői" indítottak a Kishantosi Közhasznú Kft. ellen. Az aznap tárgyalt 3 perből kettőt első fokon elvesztettek az „új bérlők", egy pedig halasztásra került. A további pereket május végére tűzték ki.

A székesfehérvári járásbírósági ítélet nyomán nemhogy birtokvédelmet nem kaptak az „új bérlők", hanem még feddésben is részesültek amiatt, hogy a birtokvitát erőszakkal próbálták eldönteni.

Ma mégis újból beindult a traktor, tovább rombolva a jogállamiságot. Holott a bírósági döntés kimondta: amíg a Nemzeti Földalapkezelő a korábbi bérlővel, A Kishantosi Közhasznú Kft.-vel nem rendezi a jogviszonyát, addig az új nyerteseknek az adott földterülettel kapcsolatban semmilyen joguk nincs.

A Greenpeace továbbra is azt követeli Orbán Viktor miniszterelnök úrtól: védje meg a kishantosi biogazdaságot, és haladéktalanul váltsa le a károkozás felelőseit – dr. Bitay Mártont, az állami földügyekért felelős államtitkárt, valamint a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) vezetőit.

Share This Story

Get our newsletter