Elcseszte, oda sem figyelt, fogalma sem volt arr√≥l, mi van a m√≥dos√≠t√≥j√°ban, ami minden mag√°nembert durv√°n ad√≥ztatott volna, aki havi 25 ezer forintn√°l t√∂bb√©rt hirdet Google-on vagy fb-n. Miut√°n be√©gett a t√©v√©ben, √©s r√°j√∂tt, mi fut a neve alatt, plusz szem√©lyesen ŇĎ is tejelhetne, a bizotts√°g most 2,5 milli√≥ra emeln√© a hat√°rt.

Nagy sajt√≥karriert futott be L. Simon L√°szl√≥ legut√≥bbi m√≥dos√≠t√≥ javaslata, amivel egyr√©szt m√©g ny√≠ltabban az RTL-re szabta a korm√°ny rekl√°mad√≥t√∂rv√©ny√©t, m√°sr√©szt, mintegy oldal√°gon a rekl√°mad√≥ hat√°ly√°t kiterjesztette az √©vi f√©lmilli√°rdosn√°l nagyobb rekl√°mbev√©telŇĪ m√©diac√©gekrŇĎl minden magyar √°llampolg√°rra olyan √©s kis- meg nagyobb v√°llalkoz√°sra, amelyik 25 ezern√©l t√∂bbet k√∂lt havonta online rekl√°mra.

Amikor az RTL H√≠rad√≥ja szembes√≠tette ezzel, kider√ľlt, L. Simonnak halv√°ny seg√©dfingja sincs, mi van a neve alatt fut√≥ javaslatban, √©s lelkesen mondogatta, hogy a k√ľlf√∂ldi oldalakon hirdetŇĎ k√∂zemberekre ez az eg√©sz nem vonatkozik. Azt is elmes√©lte, hogy ŇĎ maga is rendszeresen hirdet a Facebookon √©s r√° sem fog vonatkozni. Pedig m√©gis.

Advertisement

Mi a megold√°s egy ilyen fels√ľl√©sre? H√°t az, hogy - a 444 posztja szerint - L. Simon a kodifik√°ci√≥s bizotts√°g most gy√°rt egy m√≥dos√≠t√≥t a frissen elfogadott t√∂rv√©nyhez beny√ļjtott L. Sinom-m√≥dos√≠t√≥hoz, ami - csiribicsirib√° - havi 25 ezerrŇĎl havi 2,5 milli√≥ forintra emeli a hat√°rt.

Mit jelent ez? H√°t p√©ld√°ul azt, hogy az orsz√°g ad√≥t√∂rv√©nyeit annyira sem √°tgondoltan √©s tervezetten szabj√°k meg, ahogy √©n tajtr√©szegen eld√∂nt√∂m a pultn√°l, hogy ok√©s, m√©g egy viceh√°zmester sim√°n belef√©r. Ott legal√°bb m√©rlegelem, hogy van-e annyi a t√°rc√°mban √©s k√©pes leszek-e hazabotork√°lni. Micsoda tudatos h√°tt√©rsz√°m√≠t√°sokra utal, ha egy ad√≥ hat√°r√©rt√©k√©t 10 poszt, 5 √ļjs√°gcikk √©s 3 cikizŇĎs vide√≥ miatt egy nap alatt a sz√°zszoros√°ra emelik? Ezek alapj√°n el lehet k√©pzelni, milyen szellemi munka elŇĎzte meg a rekl√°mad√≥ 40 sz√°zal√©kosig felmenŇĎ s√°vos ad√≥t√©teleinek a meghat√°roz√°s√°t.

Advertisement

Ezek √°lk√©rd√©sek, hiszen a v√°lasz eg√©szen pontosan tudhat√≥. A Korm√°ny nevŇĪ gazdas√°gi mag√°nv√°llalkoz√°s a TV2 nevŇĪ partner√©t helyzetbe akarta hozni, de mivel a TV2 rosszul √°ll p√©nz√ľgyileg, ezt az egyetlen nagy vet√©lyt√°rs√°nak a kicsin√°l√°sa r√©v√©n tudt√°k elk√©pzelni. Ez√©rt azonnal √°tl√°that√≥ butas√°gokra √©s tudatos hazugs√°gokra alapozva kital√°ltak egy kamut√∂rv√©nyt. Csakhogy annyira oda nem figyelve sz√∂vegezt√©k a t√∂rv√©nyt, majd a m√≥dos√≠t√≥it, hogy elŇĎbb olyan sz√∂veget fogadtak el, ami miatt a TV2-nek is fizetnie kellett volna, majd az ennek gy√≥gykezel√©s√©re kital√°lt javaslatot sem siker√ľlt j√≥l megmegfogalmazniuk, ez√©rt v√°ratlanul azt az RTL-t mentes√≠tett√©k, akit sz√≠vatni akartak. Erre j√∂tt a k√∂vetkezŇĎ m√≥dos√≠t√≥, ami orvosolta az egyes sz√°m√ļ bakl√∂v√©st, cser√©be egy m√°sik pontj√°ban lett elcseszve, √≠gy sz√°zezreket vont be az ad√≥ hat√°lya al√°, k√∂zt√ľk mag√°t a beterjesztŇĎ L. Simont. Mire most √≠r egy √ļjabb m√≥dos√≠t√≥t, ami, rem√©lem, eg√©sz h√ľlyes√©glavin√°t fog elind√≠tani.