Ami m√°r nem is lesz olyan vesz√©lyes, hiszen fel√ļj√≠tott√°k. A spanyolorsz√°gi El Caminito del Rey nevŇĪ via ferrata a malagai El Chorro k√∂zel√©ben tal√°lhat√≥, a kanyon fal√°ba √©p√≠tett hegyi √∂sv√©ny sz√°z m√©ter magasan kanyarog egy foly√≥ f√∂l√∂tt.

Ilyen volt

A Kir√°ly √ötj√°t 1901 √©s 1905 k√∂z√∂tt √©p√≠tett√©k, k√©t k√∂zeli v√≠zes√©st k√∂t√∂tt √∂ssze. Nem turist√°knak, a k√∂zeli v√≠zi erŇĎmŇĪveken dolgoz√≥ munk√°soknak, karbantart√≥knak sz√°nt√°k. 1921-ben ‚Äď egy v√©dŇĎg√°t megnyit√°sakor ‚Äď XIII. Alfonz spanyol kir√°ly is v√©gigment rajta, innen kapta a nev√©t.

Wikipedia ‚Äď Gabirulo/Flickr

Az √∂sv√©ny sz√°z √©v alatt szinte teljesen t√∂krement, ennek ellen√©re n√©pszerŇĪ maradt a b√°trabb t√ļr√°z√≥k k√∂r√©ben. T√∂bb hal√°leset is t√∂rt√©nt az eredetileg egy m√©ter sz√©les, de omladoz√≥, gyakran csak szakaszosan megmaradt √ļton. 2001-ben a helyi hat√≥s√°gok megtiltott√°k a Caminito del Rey haszn√°lat√°t, de az ellenŇĎrz√©s hi√°nya miatt sokan √≠gy is v√©gigmentek rajta.

Ilyen lett

Az √ļtvonalon m√°rcius 28-t√≥l lehet v√©gigmenni leg√°lisan. A teljes t√ļra kb. 8 kilom√©ter hossz√ļ, n√©gy-√∂t √≥ra alatt lehet megtenni. A nyit√°st k√∂vetŇĎ hat h√≥napban fizetni sem kell a bel√©p√©s√©rt, viszont aki ki akarja pr√≥b√°lni, annak idŇĎpontot kell foglalnia, mert egyszerre csak 400 embert engednek fel r√°.

Advertisement

Sokat szemeztem a Caminito Del Reyjel, a vesz√©lyess√©ge nem annyira vonzott, viszont √©pp az omladoz√≥, rozsd√°s √ļtvonal miatt volt valami var√°zsa az eg√©sznek. Ez a var√°zs most elveszett, de tal√°n nem is baj, nem fog t√∂bb ember meghalni miatta.

via CNN, HuffPost