Megint megnyitják a világ legveszélyesebb ösvényét

Ami már nem is lesz olyan veszélyes, hiszen felújították. A spanyolországi El Caminito del Rey nevű via ferrata a malagai El Chorro közelében található, a kanyon falába épített hegyi ösvény száz méter magasan kanyarog egy folyó fölött.

Ilyen volt

A Király Útját 1901 és 1905 között építették, két közeli vízesést kötött össze. Nem turistáknak, a közeli vízi erőműveken dolgozó munkásoknak, karbantartóknak szánták. 1921-ben – egy védőgát megnyitásakor – XIII. Alfonz spanyol király is végigment rajta, innen kapta a nevét.

Advertisement
Illustration for article titled Megint megnyitják a világ legveszélyesebb ösvényét

Wikipedia – Gabirulo/Flickr

Az ösvény száz év alatt szinte teljesen tökrement, ennek ellenére népszerű maradt a bátrabb túrázók körében. Több haláleset is történt az eredetileg egy méter széles, de omladozó, gyakran csak szakaszosan megmaradt úton. 2001-ben a helyi hatóságok megtiltották a Caminito del Rey használatát, de az ellenőrzés hiánya miatt sokan így is végigmentek rajta.

Ilyen lett

Az útvonalon március 28-tól lehet végigmenni legálisan. A teljes túra kb. 8 kilométer hosszú, négy-öt óra alatt lehet megtenni. A nyitást követő hat hónapban fizetni sem kell a belépésért, viszont aki ki akarja próbálni, annak időpontot kell foglalnia, mert egyszerre csak 400 embert engednek fel rá.

Advertisement

Sokat szemeztem a Caminito Del Reyjel, a veszélyessége nem annyira vonzott, viszont épp az omladozó, rozsdás útvonal miatt volt valami varázsa az egésznek. Ez a varázs most elveszett, de talán nem is baj, nem fog több ember meghalni miatta.

via CNN, HuffPost

Share This Story

Get our newsletter