This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Megint lesz Critical Mass, I bike Budapest néven

Illustration for article titled Megint lesz Critical Mass, I bike Budapest néven

Bréking: Megint végig lehet bringázni együtt a városon, aztán felemelni a biciklit. De ez nem CM! Hanem IBB. Az időpont meg április 25-e.

Advertisement

Hosszú percek óta csetelek Sinyával, a legendás Critical Mass-főszervezővel, hogy megértsem, mi a különbség a régi, megszűnt Critical Mass és a leendő I bike Budapest között. Éppen ezért a hasonlóságokkal kezdeném:

  • Marha sokan fognak együtt bringázni
  • És bulizni
  • Budapesten
  • Egy meghirdetett napon
  • hogy a végén egy adott pontra megérkezve mindenki felemelje a biciklijét

A különbségek:

Az IBB nem aktivista esemény vagy demonstráció valami konkrét, bicikliseknek fontos cél elérésére

Advertisement
  • Hanem egyszerű, de annál lelazultabb buli
  • Aminek nincsen konkrét célja, vagy ne adj isten agendája
  • Vagyis tökre hasonlít az utolsó pár Critical Masshez

Hogy a dolog még világosabb legyen, íme a villáminterjú Sinyával, az ismert menedzser-punkzenész-aktivista-csukahorgásszal, aki 2013-ban lezárta a Critical Mass-sztorit:

Illustration for article titled Megint lesz Critical Mass, I bike Budapest néven

Cink: Ebben az I bike Budapestben te csak megfigyelő vagy, vagy ugyanolyan aktív szervező, mint a CM-ben?

Sinya: Abszolút aktív.

Cink: Akkor ez a te Gerendás Péter-i fordulatod, ha jól értem? Hogy látványosan lemondtad a Critical Masst, hogy most észhez térj, és a rajongói tömeg nyomására újra megcsináld?

Sinya: Egyszerűen az van hogy olyan ez, mint a zsidótlan országban az antiszemitizmus, nincs, nincs, de az igény az KURVA nagy! Meg egy csomóan akarják csinálni. És akkor most vagy az van, hogy mint egy csökönyos öreg bácsi, ellenállok. Vagy segítek, mint az állat. Hát az utóbbi.

Cink: Kéne valami ilyen rockzenészes nyilatkozatot adnod, hogy "először azt gondoltam, hogy a visszavonulásom végleges, de a farmon sok mindent át tudtam gondolni, és rájöttem, hogy van még mondanivalóm a színpadról". És mindezt egy héttel a visszavonulás után!

Sinya: Persze. Tökre benne van a pojáca egoista szerepelni vágyasom, hogy milyen jó érzés több 10 000 emberrel bringát emeltetni. És tudod mit? Ha ők ezt akarják, akkor hajrá! És legalább le van vágva róla a demonstracioval járó állandó számhaború, hogy mennyivel vannak többen, mint múltkor. Meg milyen politikus volt kint. Meg mikor lesz kész a Nagykörút. Kit érdekel. Érjen fülig a száj azon 3-4 órán át. Azt kalap, kabát!

Cink: Szóval akkor ez egy Riga-lánc lazaságú poszt-CM lesz a kompromisszummentes bulizás – sőt tekerés! – jegyében?

Sinya: Pontosan. De! De!

Cink: Jézusom, mi az a de?

Sinya: Az is fontos, hogy melegen lehet tartani igy a tömegbázist, és ha oda kell ütni ököllel, akkor sokkal egyszerűbb úgy megszervezni egy demonstrációt, hogy nem alvó embereket kell felébreszteni 3-4 év szunyókálásból. De ez csak a második fontosság.

Advertisement

Ez meg itt egy Urban Player-cikk a témában, az IBB-alapításról.

Share This Story

Get our newsletter