A fociszövetség mégis közzéteszi a szerdán lemondott, az orosz és a katari vb odaítélését vizsgáló Michael Garcia jelentésének teljes anyagát, igaz, némi módosításokkal.

A New York-i √ľgyv√©d az√©rt hagyta ott a tiszts√©g√©t, mert a FIFA elutas√≠totta a fellebbez√©s√©t. Garcia ugyanis s√©relmezte, hogy a test√ľlet az √©szrev√©teleit teljesen figyelmen k√≠v√ľl hagyva hozott d√∂nt√©st arr√≥l, hogy minden rendben volt az oroszorsz√°gi √©s a katari fociv√©b√©k rendez√©s√©vel kapcsolatban.

Garcia szerint a d√∂nt√©s "a jelent√©sben szereplŇĎ t√©nyek √©s k√∂vetkeztet√©sek hi√°nyos √©s t√©ves √©rtelmez√©s√©n alapult", √©s k√ľl√∂n b√≠r√°lta a FIFA-t, ami√©rt az nem hozta nyilv√°noss√°gra a teljes vizsg√°lati anyagot, csak egy r√∂vid kivonat√°t.

Garcia azonban hi√°ba k√©rt jogorvoslatot, a k√©relm√©t a FIFA r√∂hejes indokl√°ssal elutas√≠totta, √©s sz√°m√°ra ekkor telt be a poh√°r. A lemond√°sa visszhangja azonban m√°r annyira kellemetlen volt a sz√∂vets√©gre n√©zve, hogy most a v√©grehajt√≥ bizotts√°g egyhang√ļlag arra szavazott, m√©gis hozz√°k nyilv√°noss√°gra a teljes Garcia-jelent√©st.

Advertisement

Igaz, erre m√©g v√°rni kell, am√≠g le nem z√°rul a h√°rom v√©grehajt√≥ bizotts√°gbeli tag ellen folytatott etikai vizsg√°lat. Tov√°bb√° a jelent√©st m√©gsem teljes eg√©sz√©ben hozz√°k nyilv√°noss√°gra, hanem nevek √©s egy√©b r√©szletek n√©lk√ľl, a tan√ļk v√©delme √©rdek√©ben. Mindenesetre ez is egy l√©p√©s a helyes ir√°nyba a FIFA-boh√≥zatban.