√öjabb blogokat ind√≠thatnak az eddigieken fel√ľl, nem √©rz√©kelik, hogy korm√°nyzati vagy -k√∂zeli figur√°k √≠rn√°k a hirado.hu friss tartalmait. A posztok√©rt piaci √°rat fizetnek, b√°rmit is jelentsen ez. Az MTVA v√°laszolt a Cink blogbirodalom-√ľgyi k√©rd√©seire, b√°r a kifejez√©stŇĎl pr√ľszk√∂lnek.

Advertisement

Cink: Miért alapított egy sor blogot a hirado.hu?

MTVA: A k√∂zm√©dia h√≠rport√°lja, a hirado.hu elsŇĎdlegesen az MTI √°ltal kiadott, valamint a k√∂zm√©dia telev√≠zi√≥s √©s r√°di√≥ ad√°sait feldolgoz√≥ h√≠reket szolg√°ltat. A nemzetk√∂zi tendenci√°kat figyelembe v√©ve, a v√°ltoz√≥ felhaszn√°l√≥i szok√°sokat is k√∂vetve d√∂nt√∂tt√ľnk a k√∂z√©rdeklŇĎd√©sre sz√°mot tart√≥ tematikus v√©lem√©nymŇĪfaj beemel√©s√©re a hirado.hu szolg√°ltat√°sai k√∂z√©. Fontosnak tartottuk ezek elk√ľl√∂n√≠t√©s√©t a hirado.hu h√≠rszolg√°ltat√°s√°t√≥l, emiatt ind√≠tottuk ezeket √∂n√°ll√≥ domaineken.

Cink: Mekkora √∂sszegbe ker√ľl a blogok mŇĪk√∂dtet√©se? Minden szerzŇĎt tudnak fizetni, vagy csak a blogok gazd√°it?

MTVA: A piaci sztenderdek alapj√°n t√∂rt√©nik a bloggazd√°k √©s a cikk√≠r√≥k felk√©r√©se. Hasonl√≥ javadalmaz√°st biztos√≠tunk szerzŇĎinknek a nyomtatott vagy internetes sajt√≥term√©kekn√©l bev√°lt d√≠jaz√°sokhoz.

Advertisement

Cink: Mit vár az MTVA a blogbirodalomtól? Úgy értem, mondjuk az idei év végén mivel lennének elégedettek látogatószámban vagy bármi egyéb mutatóban?

MTVA: A K√∂zm√©dia sz√°m√°ra a legfontosabb a minŇĎs√©gi tartalomszolg√°ltat√°s. Az √©v v√©g√©re szeretn√©nk el√©rni, hogy a bloggazd√°ink, illetve a blogok kiemelt szerzŇĎi meghat√°roz√≥ak legyenek a blogos t√©rben. A blogbirodalom kifejez√©st az MTVA nem tartja szerencs√©snek √©s visszautas√≠tja azt.

Advertisement

Cink: De alapvetŇĎen mi a c√©ljuk ezzel: a hirado.hu l√°togatotts√°g√°nak a n√∂vel√©se, k√∂zsszolg√°lati t√°j√©koztat√°s, vagy valami m√°s?

MTVA: A látogatottság növelése és a közszolgálati tájékoztatás.

Cink: Terveznek m√©g √ļjabb blogokat a l√°ncba?

MTVA: Folyamatosan figyelj√ľk felhaszn√°l√≥ink tartalomfogyaszt√°si szok√°sait, √©s ez alapj√°n d√∂nt√ľnk az esetleges √ļjabb blogok ind√≠t√°s√°r√≥l.

Advertisement

Cink: Ha lesznek további blogok, azokat is kormányzati politikusok és kormányzati háttérszervezetek munkatársai fogják írni?

MTVA: A tematikus blogok ind√≠t√°s√°n√°l igyekezt√ľnk az adott ter√ľlet szak√©rtŇĎj√©t, szaktekint√©ly√©t felk√©rni. A bloggazd√°knak szabad kezet biztos√≠tottunk abban, hogy ŇĎk kiket h√≠vnak meg a blogjukra szerzŇĎknek. A jelenlegi blog√≠r√≥ink t√∂bbs√©ge nem k√∂thetŇĎ egyetlen korm√°nyzati szervezethez sem.

Advertisement

Cink: Jelenleg hogy áll az induló olvasottság? Mekkora az egyes blogok átlagos hétköznapi felhasználószáma?

MTVA: A hirado.hu l√°togatotts√°ga az elm√ļlt h√≥napokban folyamatosan n√∂vekedett. Janu√°r h√≥napban p√©ld√°ul 27 sz√°zal√©kkal, √≠gy a Medi√°n Webaudit adatai alapj√°n egy √°tlagos napon 110 ezer feletti egyedi l√°togat√≥t regisztr√°lunk. KiemelkedŇĎ esem√©nyek idej√©n pedig 150-160 ezren keresik fel a hirado.hu oldalait. A l√°togatotts√°g m√©g enn√©l is dinamikusabban n√∂vekszik, ami azt is jelenti, hogy a naponta t√∂bbsz√∂r is visszat√©rŇĎ l√°togat√≥ sz√°m√°t tekintve k√∂zel 30 sz√°zal√©kkal javult a hirado.hu l√°togatotts√°ga. Ebben a n√∂veked√©sben sz√°zal√©kosan kimutathat√≥ szerepe van az √ļjonnan ind√≠tott blogoknak.

Advertisement

Cink: Mi√©rt v√°lasztott√°k azt a blogol√°sban meglepŇĎ megold√°st, hogy nem lehet sem kommentelni, sem a szerzŇĎkkel kommunik√°lni, m√©g egy mailc√≠mmel sem?

MTVA: A blogok nagy r√©sz√©nek mŇĪk√∂dik facebook oldala, az interaktivit√°st ott szeretn√©nk megteremteni.