A nemzet színésze 78 éves volt, számos filmben, színdarabban és sorozatban láthattuk, és szinkronhangként is gyakran foglalkoztatták.

Sztankay Istv√°n j√°tszott a Nemzeti Sz√≠nh√°zban, a Mad√°ch Sz√≠nh√°zban √©s a J√≥zsef Attila Sz√≠nh√°zban is, R√≥me√≥t√≥l Tartuffe-ig rengeteg fŇĎszerepet alak√≠tott, k√©sŇĎbb pedig rendezett is.

Filmszerepei k√∂z√ľl a Hatty√ļdal volt az elsŇĎ komolyabb, de sikeres volt az Ismeri a szandi mandit? √©s a Bolondos vak√°ci√≥ filmekben ny√ļjtott alak√≠t√°sa is, nem is besz√©lve a Bors c√≠mŇĪ sorozat fŇĎszerep√©rŇĎl.

Szinkroniz√°lta Tony Curtist a Minden l√©ben k√©t kan√°lban, Leslie Nielsent a Csupasz pisztolyban, √©s ŇĎ volt a Sivatagi show narr√°tora is. 2012-ben v√°lasztott√°k a nemzet sz√≠n√©sz√©v√©, most hossz√ļ betegs√©g ut√°n hunyt el.

Advertisement

√Čn gyerekkoromban sokszor l√°ttam, ott lakott az I. ker√ľletben, √©s a l√°ny√°val, Sztankay Orsoly√°val egy iskol√°ba is j√°rtam, k√©sŇĎbb belŇĎle is sz√≠n√©sznŇĎ lett. Akkoriban is ism√©telt√©k a t√©v√©ben a Bors sorozatot, egy ideig meggyŇĎzŇĎd√©s√ľnk volt az oszt√°lyt√°rsaimmal, hogy Sztankay Istv√°n az egyik legmenŇĎbb ember a vil√°gon, √©s szerintem nem is t√©vedt√ľnk sokat. A fenti vide√≥n 70. sz√ľlet√©snapja alkalm√°b√≥l besz√©lget vele Verebes Istv√°n.

Fotó: MTI/Beliczay László