Illustration for article titled Meghalt Sztankay István

A nemzet színésze 78 éves volt, számos filmben, színdarabban és sorozatban láthattuk, és szinkronhangként is gyakran foglalkoztatták.

Advertisement

Sztankay István játszott a Nemzeti Színházban, a Madách Színházban és a József Attila Színházban is, Rómeótól Tartuffe-ig rengeteg főszerepet alakított, később pedig rendezett is.

Filmszerepei közül a Hattyúdal volt az első komolyabb, de sikeres volt az Ismeri a szandi mandit? és a Bolondos vakáció filmekben nyújtott alakítása is, nem is beszélve a Bors című sorozat főszerepéről.

Szinkronizálta Tony Curtist a Minden lében két kanálban, Leslie Nielsent a Csupasz pisztolyban, és ő volt a Sivatagi show narrátora is. 2012-ben választották a nemzet színészévé, most hosszú betegség után hunyt el.

Advertisement

Én gyerekkoromban sokszor láttam, ott lakott az I. kerületben, és a lányával, Sztankay Orsolyával egy iskolába is jártam, később belőle is színésznő lett. Akkoriban is ismételték a tévében a Bors sorozatot, egy ideig meggyőződésünk volt az osztálytársaimmal, hogy Sztankay István az egyik legmenőbb ember a világon, és szerintem nem is tévedtünk sokat. A fenti videón 70. születésnapja alkalmából beszélget vele Verebes István.

Fotó: MTI/Beliczay László

Share This Story

Get our newsletter