Akit mindenki S√°ndor Csikark√©nt ismert, √©s az egyik utols√≥ m√©g √©lŇĎ futball-legend√°nk volt.

S√°ndor K√°roly 85 √©ves kor√°ban halt meg, a h√≠rt az MLSZ k√∂z√∂lte a sajt√≥val. A szegedi sz√ľlet√©sŇĪ jobbsz√©lsŇĎt 18 √©ves kor√°ban igazolta le az MTK, √©s az eg√©sz p√°lyafut√°s√°t itt t√∂lt√∂tte. 1949 √©s 1964 k√∂z√∂tt 75-sz√∂r szerepelt a magyar v√°logatottban, 379-szer az MTK-ban, ezeken a meccseken pedig 27 illetve 182 g√≥lt lŇĎtt.

Kint volt k√©t v√©b√©n is (1958, 1962), √©s egyszer KEK-d√∂ntŇĎn is j√°tszott a Sporting ellen. Sajnos pont a legnagyobb sikerekbŇĎl, az Aranycsapat fontosabb meccseibŇĎl maradt ki, mert Sebes Guszt√°v ink√°bb Budai L√°szl√≥t favoriz√°lta a posztj√°n.

Csikar amellett, hogy t√ļlz√°s n√©lk√ľl zseni√°lis j√°t√©kos volt, egy rendk√≠v√ľl szimpatikus, sztoriz√≥s, j√≥ dum√°j√ļ emberk√©nt is vonult be a magyar foci t√∂rt√©nelm√©be. A kedvenc sztorim r√≥la tal√°n az, amikor elŇĎsz√∂r tal√°lkozott m√≥rav√°rosi gyerekk√©nt az MTK megfigyelŇĎivel:

"Egy gumijav√≠t√≥ √ľzemben dolgoztam Szegeden. Egyik d√©lelŇĎtt pesti urak keresnek. Az, hogy topisan n√©ztem ki, nem kifejez√©s. Egyik l√°bamon tornacipŇĎ, a m√°sikon lyukas f√©lcipŇĎ. Egy√©bk√©nt klottnadr√°g √©s sv√°jcisapka volt az eg√©sz √∂lt√∂zetem. K√©pzelj√©k hozz√°, hogy nagyon ny√°pic leg√©nyke voltam.

Advertisement

H√≠vtak az urak, h√°t kimentem. L√°tom √°m az arcukon, hogy nagyon el√°multak. R√° is k√©rdeztek, hogy t√©nyleg √©n vagyok-e S√°ndor K√°roly. Biztos√≠tottam ŇĎket, hogy t√©nyleg √©n vagyok. Erre √∂sszedugt√°k a fej√ľket, hosszasan tanakodtak. V√©gre az egyik odasz√≥l nekem:

‚Äď Ugorj√°l egyet, fiacsk√°m!

De erre m√°r d√ľhbe gurultam √©s inger√ľlten v√°laszoltam:

‚Äď Mi√©rt ugorn√©k? Nem vagyok √©n majom!"

(A magyar futball anekdotakincse c. k√∂nyvbŇĎl)

A fenti videón Sándor egyik legemlékezetesebb meccsének góljai láthatók: az '58-as jugoszláv-magyaré, melyen három gólt is szerzett.

Advertisement