Meghalt minden idők egyik legnagyobb futballistája, Alfredo Di Stéfano

A Real Madrid egykori legendás csatára személyesítette meg a klub legeredményesebb korszakát az ötvenes-hatvanas években.

Advertisement

Di Stéfano Buenos Airesben született 1926-ban, de az akkor még liberális szabályoknak köszönhetően játszott a spanyol és a kolumbiai válogatottban is. 1953-ban került Madridba, ahol tizenegy éven át focizott, és 396 meccsen 307 gólt szerzett összesen.

A Real Madrid legnagyobbjának tartják, rajta kívül csak Francisco Gento volt a tagja mind az öt BEK-győztes csapatnak (a klub 56 és 60 között zsinórban ötször nyerte meg a legrangosabb európai kupát). Nyert persze sok mindent még Dél-Amerikában, illetve részt vett spanyol színekben a 62-es chilei vébén is. Aranylabdát kétszer kapott.

Advertisement

Ismert sztori, hogy amikor Puskás Ferenc Madridba került, a primadonnáskodó Di Stéfano kicsit féltékeny volt a mi Öcsi bácsinkra, nem is nagyon vett róla tudomást, de észrevette, hogy valahányszor Puskás elordítja magát, hogy "Stefíííí!", a labda pont oda ment, ahová kellett, és így elkezdődött kettejük híres együttműködése. Puskás inkább előkészített, Di Stéfano pedig rúgta a gólokat számolatlanul, legalábbis az első szezonjukban, később a magyar csatár lett az első számú gólfelelős. A fenti videó is kettejük előtt is tiszteleg.

Edzőként sem volt sikertelen, noha BEK-et nem nyert, azért a Valenciával nyert 1980-ban egy KEK-et, és háromszor nyerte meg a spanyol, egyszer az argentin bajnokságot. Három nappal a nyolcvannyolcadik születésnapja után halt meg Madridban, ahol szombaton kapott szívrohamot.

Share This Story

Get our newsletter