This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Meghalt Margitai Ági

Illustration for article titled Meghalt Margitai Ági

Margitai Ági Kossuth- és Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész rövid, súlyos betegség után november 4-én otthonában, szerettei körében elhunyt – tudatta a család az MTI-vel.

Advertisement

Többször is láttam őt színházban, ezek közül egy előadás különösen emlékezetes maradt. A nyolcvanas évek legvégén kezdtek nagyobb számban megjelenni Kárpátalján magyar írók, filmek, zenészek és színielőadások, és ezekre eleinte rengetegen elmentek, később azonban kiderült, hogy a művészetfelvevő kapacitásaink végesek. Akarom mondani: bunkók vagyunk, mint Bugsy, és annyira mégsem érdekel bennünket a magaskultúra.

Így történhetett, hogy a monodrámásított Shirley Valentine-ra nagyjából három sornyi fizető néző – mondjuk hatvan ember – volt kíváncsi az ungvári nagyszínházban. Nem lehetett könnyű így nekimenni és végigcsinálni – de Margitai Ági egészen elképesztő teljesítményt nyújtott, úgy bejátszotta egyedül azt a hatalmas színpadot és azt a rideg termet, hogy csak na. Életem egyik legerősebb színházi élményét hozta össze, hogy a top 5-ben benne van, az fix. Zúgott is a vastaps a végén, még ha ez furcsán is hangzik hatvan pár tenyér esetében.

Advertisement

Margitai Ági 76 éves volt.

Share This Story

Get our newsletter