Szerdán, 79 éves korában elhunyt Valerij Nyikolajevics Kubaszov, orosz űrhajós, akit Magyarországon leginkább Farkas Bertalan, az első és egyetlen magyar kozmonauta társaként, parancsnokaként ismernek.

Kubaszov háromszor járt az űrben. Először 1969. október 11–16. között a Szojuz–6 fedélzeti mérnökeként. Másodjára 1975. július 15. és 21. között: a legendás Apolló-Szojuz közös amerikai-szovjet űrrepülés során a Szojuz–19-en fedélzeti mérnök volt Alekszej Leonov parancsnok mellett.

Harmadik repülésére 1980. május 26. és június 3. között került sor. Az Interkozmosz program keretében Farkas Bertalannal repült a Szojuz–36 parancsnokaként. A két űrhajós csatlakozott a Szaljut–6 űrállomáshoz, ahonnan feladataik végrehajtása után a Szojuz–35-tel tértek vissza.

Kubaszov összesen 18 napot, 17 órát és 57 percet töltött a világűrben, kétszer kapta meg a Szovjetunió Hőse kitüntetést, emlékét érmék, bélyegek őrzik.

Advertisement

Farkas Bertalan magyar űrhajós (jobbra) és parancsnoka, Valerij Kubaszov a közös űrrepülés felkészülési szakaszában, a vadonban való túlélést gyakorolják. Kép forrása: Galambos Tibor: A világűr képekben, Móra Könyvkiadó, 1983.

Advertisement


Advertisement

Kubaszov és Farkas kiképzés közben, 1979. Kép: spacefacts.de.


Advertisement

Kubaszov és Farkas a Szojuz–36 legénysége, 1980. Fotó: GCTC.


Advertisement

Kubaszov parancsnok és Farkas kutatótiszt a Gagarin kiképzőközpontban, 1979. Kép forrása: Emberek a világűrben kiadvány, 1980.

Advertisement


Advertisement

Kubaszov és Farkas a Szojuz–36 startja előtt. Kép forrása: Emberek a világűrben kiadvány, 1980.


Advertisement

Kubaszov kozmonauta, és Stafford asztronauta az Apollo és Szojuz űrhajók összekapcsolódása után, 1975-ben. Fotó: NASA.


Advertisement

Magyar űrhajós a világűrben, 1980. május 26. Hátsó borító.


Advertisement

Leonov és Kubaszov, az ASTP szovjet tagjai a start előtt (Fotó: Rebrov-Gilberg: Szojuz-Apolló, Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1977.)


Advertisement

Kubaszov a Szojuz–19 fedélzetén. Fotó: NASA.


Advertisement

Az Apollo-Szojuz közös küldetés előtti hivatalos portré. Fotó: NASA.


Advertisement

Az amerikai Vance D. Brand és Kubaszov közös kiképzésen, a Johnson Űrközpontban, 1975 februárjában. Fotó: NASA.