A legend√°s filmrendezŇĎ 93 √©ves volt.

Az eredetileg jog√°sz v√©gzetts√©gŇĪ Jancs√≥ 1946-ban k√∂lt√∂z√∂tt Budapestre, beiratkozott a FilmmŇĪv√©szeti FŇĎiskol√°ra, ahol 1951-ben rendezŇĎ szakos diplom√°t szerzett.

Az √∂tvenes √©vekben h√≠rad√≥filmek k√©sz√≠t√©s√©vel kezdte p√°ly√°j√°t, 1958-ban pedig megrendezte elsŇĎ saj√°t j√°t√©kfilmj√©t, A harangok R√≥m√°ba mentek c√≠mmel.

K√©sŇĎbbi filmje, a XIX. sz√°zadi bety√°rt√∂rt√©netet feldolgoz√≥ Szeg√©nyleg√©nyek rengeteg fesztiv√°lon nyert d√≠jat, illetve kapott jel√∂l√©st. A hatvanas √©vekben sorra k√©sz√≠tette jellegzetes, mŇĪfajteremtŇĎ filmjeit - Old√°s √©s k√∂t√©s (1963), Szeg√©nyleg√©nyek (1965), √ćgy j√∂ttem (1965), Csillagosok, katon√°k (1967), Csend √©s ki√°lt√°s (1967), F√©nyes szelek (1968).

Jancs√≥ Mikl√≥s nekem tananyag volt az egyetemen. L√°ttam a nev√©t v√°g√≥k√©nt egy Szt√°linv√°rosr√≥l k√©sz√ľlt filmh√≠rad√≥ban. L√°ttam az Old√°s √©s k√∂t√©st, a F√©nyes szeleket. A k√©tezres √©vek elej√©n egy ismerŇĎs√∂n kereszt√ľl szerepelhettem az egyik filmj√©ben, aminek megmondom ŇĎszint√©n, hogy m√°r egy√°ltal√°n nem eml√©kszem a c√≠m√©re. Tal√°n a Kelj fel kom√°m, ne aludj√°l volt az. Valahol az isten h√°ta m√∂g√∂tt forgattunk, H√ČV-vel kellett menni, azt√°n m√©g egy csom√≥t gyalogolni, akkoriban nem gondoltam, hogy ilyen dolgokat meg kellene jegyezni, mint p√©ld√°ul a helysz√≠nt, ahol Jancs√≥ Mikl√≥s rendezhetett engem. J√≥, ez fellengzŇĎsen hangzik, mert nem engem rendezett, hanem egy j√≥ harmincfŇĎs t√∂meget, aminek speciel √©n √°lltam az elej√©n. Az volt a feladatunk, hogy egy omladoz√≥ k√∂ralak√ļ √©p√ľletbe kellett be√∂z√∂nleni. Az √©p√ľlet k√∂zep√©n √ľlt Scherer P√©ter √©s tal√°n Hern√°di is, arra m√°r v√©gk√©pp nem eml√©kszem. Egy csom√≥szor √ļjra kellett venni a jelenetet, mert mindig elrontottam a ritmust. Jancs√≥ Mikl√≥s nem pont a helysz√≠nen volt, hanem p√°r m√©terrel messzebb egy kisbuszban. Azt hiszem szem√©lyesen sosem l√°ttam. Egyszer siker√ľlt ritmusba elindulni, azzal tal√°n v√©ge is lett az √©n forgat√°somnak, k√©sŇĎbb n√©ztem, ahogy rendezi a kisbuszb√≥l Mucsit meg Scherert, m√©g k√©sŇĎbb meg forr√≥ te√°t t√∂lt√∂ttem a katonai egyenruh√°ba √∂lt√∂ztetett Schell Juditnak, erre bezzeg eml√©kszem tiszt√°n.

Advertisement

√Čn azt hittem, hogy Jancs√≥ Mikl√≥s √∂r√∂kk√© fog √©lni.

[hvg.hu]

MTI Fotó: Kallos Bea