Illustration for article titled Meghalt Jancsó Miklós

A legendás filmrendező 93 éves volt.

Az eredetileg jogász végzettségű Jancsó 1946-ban költözött Budapestre, beiratkozott a Filmművészeti Főiskolára, ahol 1951-ben rendező szakos diplomát szerzett.

Advertisement

Az ötvenes években híradófilmek készítésével kezdte pályáját, 1958-ban pedig megrendezte első saját játékfilmjét, A harangok Rómába mentek címmel.

Későbbi filmje, a XIX. századi betyártörténetet feldolgozó Szegénylegények rengeteg fesztiválon nyert díjat, illetve kapott jelölést. A hatvanas években sorra készítette jellegzetes, műfajteremtő filmjeit - Oldás és kötés (1963), Szegénylegények (1965), Így jöttem (1965), Csillagosok, katonák (1967), Csend és kiáltás (1967), Fényes szelek (1968).

Advertisement

Jancsó Miklós nekem tananyag volt az egyetemen. Láttam a nevét vágóként egy Sztálinvárosról készült filmhíradóban. Láttam az Oldás és kötést, a Fényes szeleket. A kétezres évek elején egy ismerősön keresztül szerepelhettem az egyik filmjében, aminek megmondom őszintén, hogy már egyáltalán nem emlékszem a címére. Talán a Kelj fel komám, ne aludjál volt az. Valahol az isten háta mögött forgattunk, HÉV-vel kellett menni, aztán még egy csomót gyalogolni, akkoriban nem gondoltam, hogy ilyen dolgokat meg kellene jegyezni, mint például a helyszínt, ahol Jancsó Miklós rendezhetett engem. Jó, ez fellengzősen hangzik, mert nem engem rendezett, hanem egy jó harmincfős tömeget, aminek speciel én álltam az elején. Az volt a feladatunk, hogy egy omladozó köralakú épületbe kellett beözönleni. Az épület közepén ült Scherer Péter és talán Hernádi is, arra már végképp nem emlékszem. Egy csomószor újra kellett venni a jelenetet, mert mindig elrontottam a ritmust. Jancsó Miklós nem pont a helyszínen volt, hanem pár méterrel messzebb egy kisbuszban. Azt hiszem személyesen sosem láttam. Egyszer sikerült ritmusba elindulni, azzal talán vége is lett az én forgatásomnak, később néztem, ahogy rendezi a kisbuszból Mucsit meg Scherert, még később meg forró teát töltöttem a katonai egyenruhába öltöztetett Schell Juditnak, erre bezzeg emlékszem tisztán.

Én azt hittem, hogy Jancsó Miklós örökké fog élni.

[hvg.hu]

MTI Fotó: Kallos Bea

Share This Story

Get our newsletter