This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Meghalt James Gandolfini

Illustration for article titled Meghalt James Gandolfini

Feltehetőleg szívinfarktust kapott Rómában, ahol vakáción járt. 51 éves volt.

James Gandolfini több tucat filmben szerepelt, de ő örökre Tony Soprano marad, a Maffiózók utált/szeretett családfeje, a pszichológushoz járó gengszter, aki az átlagemberek problémáival küszködik, miközben a munkája minden, csak nem átlagos. A Maffiózók a tévétörténelem egyik legjobb sorozata és Gandolfininek színészi munkájával hatalmas szerepe volt abban, hogy az lett belőle. Az ő szuszogó, teszetoszának tűnő, de valójában bivalyként előre menetelő figuráját valószínűleg senki más nem tudta volna eljátszani, vagy ha igen, akkor a sorozat nem lett volna pont az, ami. Tony Soprano szerepéért három Emmy-díjat kapott.

Advertisement

Tony Soprano szerepéhez pedig a Tiszta románc vezetett, amiben kegyetlen gyilkost játszott. Kapott mellékszerepet a Szóljatok a köpcösnek! című Travolta-filmben, Julia Roberts és Brad Pitt oldalán szerepelt a Mexikóiban, dolgozott együtt Sidney Lumettel (Manhattanre leszáll az éj), a Coen-testvérekkel (Az ember, aki ott sem volt). Volt dalra fakadó melós egy musicalben (Románc és cigaretta), New York polgármestere akciófilmben (Hajsza a föld alatt), az amerikai hadsereg főtábornoka (Egy kis gubanc) és a CIA igazgatója (Zero Dark Thirty - A Bin Láden-hajsza). Egyik utolsó szerepe a Not Fade Away című filmben volt, amit a Maffiózók alkotója, David Chase rendezett.

Fotó: AP

Share This Story

Get our newsletter