Meghalt Erőss Zsolt és Kiss Péter?

A desnivel.com szerint a Kancsedzönga csúcsát támadó 11 hegymászó közül 5-en odavesztek, köztük a két magyar, Erőss Zsolt és Kiss Péter. Rajtuk kívül Park Nam Su koreai mászó és két serpa halhatott meg a himalájai csúcsról lefelé ereszkedve.

Mint arról beszámoltunk tegnap, kritikus helyzetbe került Erőss és társa:

"Erőss Zsolt és Kiss Péter 8000 méterről ereszkedik a Kancsendzöngán, de le vannak gyengülve és maradva, még nem érték el a 4-es tábort és a szabadban éjszakáztak"

Advertisement
This image was lost some time after publication, but you can still view it here.

A magyar expedíció blogját vezető Kollár Lajos megkezdte a mentésük szervezését, ám ma a következő közleményt adta ki:

"A 2013-as Kancsendzönga (8586 m. Himalája, Nepál) Expedíció két csúcsmászója, Erőss Zsolt és Kiss Péter, a csúcsról való ereszkedés közben 8000 méter körüli magasságban eltűnt!"

Frissítés: A spanyol nyelvű cikket nemrég frisstették két, a helyszínen tartózkodó spanyol mászó információival. Eszerint Erőss rádión jelezte, hogy szem elől vesztette Kisst, akiról azt feltételezik, hogy lezuhant. Erőss folytatta az ereszkedést, de vele tegnap délután 3 felé megszakadt a kapcsolat. A négyes táborba azóta sem érkezett meg. A spanyol hegymászóoldal megjegyzi, hogy a két magyar majdnem 300 méterrel alacsonyabbról kezdte a csúcstámadást a többieknél.

[Fotó: Kangchenjunga, 8586 m seen from Gangtok, Mountain on the border between Nepal and Sikkim - Siegmund Stiehler/Wikimedia, valamint himalajaexpedicio.postr.hu]

Share This Story