Illustration for article titled Meghalt Erőss Zsolt és Kiss Péter?

A desnivel.com szerint a Kancsedzönga csúcsát támadó 11 hegymászó közül 5-en odavesztek, köztük a két magyar, Erőss Zsolt és Kiss Péter. Rajtuk kívül Park Nam Su koreai mászó és két serpa halhatott meg a himalájai csúcsról lefelé ereszkedve.

Advertisement

Mint arról beszámoltunk tegnap, kritikus helyzetbe került Erőss és társa:

"Erőss Zsolt és Kiss Péter 8000 méterről ereszkedik a Kancsendzöngán, de le vannak gyengülve és maradva, még nem érték el a 4-es tábort és a szabadban éjszakáztak"

Advertisement
This image was lost some time after publication, but you can still view it here.
This image was lost some time after publication, but you can still view it here.

A magyar expedíció blogját vezető Kollár Lajos megkezdte a mentésük szervezését, ám ma a következő közleményt adta ki:

"A 2013-as Kancsendzönga (8586 m. Himalája, Nepál) Expedíció két csúcsmászója, Erőss Zsolt és Kiss Péter, a csúcsról való ereszkedés közben 8000 méter körüli magasságban eltűnt!"

Advertisement

Frissítés: A spanyol nyelvű cikket nemrég frisstették két, a helyszínen tartózkodó spanyol mászó információival. Eszerint Erőss rádión jelezte, hogy szem elől vesztette Kisst, akiról azt feltételezik, hogy lezuhant. Erőss folytatta az ereszkedést, de vele tegnap délután 3 felé megszakadt a kapcsolat. A négyes táborba azóta sem érkezett meg. A spanyol hegymászóoldal megjegyzi, hogy a két magyar majdnem 300 méterrel alacsonyabbról kezdte a csúcstámadást a többieknél.

[Fotó: Kangchenjunga, 8586 m seen from Gangtok, Mountain on the border between Nepal and Sikkim - Siegmund Stiehler/Wikimedia, valamint himalajaexpedicio.postr.hu]

Share This Story

Get our newsletter