Meghalt Bárdy György

Illustration for article titled Meghalt Bárdy György

A Vígszínház honlapja szerint a tegnap 92. születésnapját ünneplő Bárdy György ma meghalt.

A Vígszínház Igazgatósága és Társulata mély megrendüléssel tudatja, hogy Bárdy György Kiváló- és Érdemes Művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetés birtokosa életének 93. évében, 2013. május 27-én elhunyt.

Az elmúlt évtizedek számtalan színházi és filmes szerepe szólalt meg az ő csodálatos baritonján. Markáns, férfias, ironikus alkata, drámai ereje intrikus szerepekre predesztinálta, de utánozhatatlan sármja és fanyar humora minden szerepét átitatta.
Emlékezetes alakításait, tehetségét, életszeretetét örökre szívünkben őrizzük.

Advertisement
Illustration for article titled Meghalt Bárdy György

Bárdy György, aki épp május 26-án töltötte be 92. életévét, 1921-ben született Budapesten. Már tizenhárom évesen már a helyi református templom kertjében lépett fel saját színjátszó csoportjával. Várkonyi Zoltán, a neves színész és rendező véletlenül látta meg a 16 éves fiút egy előadásban, és megígérte: le fogja szerződtetni majdani társulatához. Bárdyt 1945-ben le is szerződtette Várkonyi a frissen alakult Művész Színházba. Elsőnek Grumio szerepét kapta a Makrancos hölgyben. A színházi előadások után rendszeresen fellépett a Casanova és az Arizona Irodalmi Varietében, ahol óriási sikerrel parodizálta Csortost, Latabárt, Jávort. 1946-ban Jób Dániel szerződtette a Vígszínházba, ahol 1949-ig játszott. 1949-51-ben a Vidám, 1951-től 1958-ig a Madách, 1958-59-ben a Nemzeti Színházban játszott, majd három évig erdészként dolgozott. 1962-ben a kecskeméti Katona József Színházban folytathatta pályáját. 1964-ben újra a Vígszínház művésze lett, és haláláig a társulat tagja volt. Több mint 60 film-, és tévészerepben nyújtott felejthetetlen alakítást. Emlékezetes szerepei közül néhány: Rómeó (Shakespeare: Rómeó és Júlia), Lucifer (Madách: Az ember tragédiája), Bicska Maxi (Brecht-Weill: Koldusopera), Ficsúr (Molnár Ferenc: Liliom), Oscar (Neil Simon: Furcsa pár). Számos filmben játszott, köztük a Valahol Európában, A csodacsatár, A tettes ismeretlen, a Ripacsok és a Retúr című alkotásokban. A legnagyobb sikere mégis Jumurdzsák volt az 1968-ban bemutatott Egri csillagokban. Sokat szinkronizált: az ő hangján szólalt meg például Máris szomszéd is a Mézga családban.

Advertisement
Illustration for article titled Meghalt Bárdy György

1958-ban Jászai Mari-díjat kapott. 1983-ban Érdemes Művész lett. Ugyanebben az évben nyerte el az Ajtay Andor-emlékdíjat. 1991-ben a Magyar Köztársaság Zászlórendjével tüntették ki. 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét kapta, 2000-ben Kiváló Művész lett. 2003-ban a 34. Magyar Filmszemle életműdíját kapta. 2005-ben Kispest díszpolgárává választották. 2006-ban ismét megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal. 2008-ban elnyerte a Gundel Művészeti Díjat.

90. születésnapján azt üzente a közönségnek, tartsák meg továbbra is szeretetükben a Vígszínházat. És bár hiányzott neki a színház, utoljára 2008-ban lépett fel az Egy csók és más semmi című előadásban.


Bárdy György búcsúztatása a művész és családja kérésére szűk családi körben történik.

Advertisement

Képek: vigszinhaz.hu

Share This Story

Get our newsletter