Meghalt az ember, aki feltalálta a koncertes öngyújtózást

Illustration for article titled Meghalt az ember, aki feltalálta a koncertes öngyújtózást

Kim Fowley nemcsak erről volt híres, ő volt a hatvanas-hetvenes évek pop-rockjának egyik legszínesebb egyénisége, a legnagyobb dobása producerként a csupa lány The Runaways volt.

Advertisement

Fowley fiatalkora egybeesett a rock & roll aranykorával, és dolgozhatott is olyan legendás egyéniségeknek, mint Phil Spector, Alan Freed és Berry Gordy. A drogos apával és férfiprostituálti múlttal is rendelkező Fowley aztán a hatvanas évek elején a saját lábára állt producerként.

Mi az, hogy! Egy sereg novelty sláger (=elsősorban a bizarr egyedisége miatt sikeressé váló szerzemény) létrejöttében segédkezett a Beatles előtti idők vadnyugati korszakában, szerzőként és producerként is. Ilyen volt a Csajkovszkij Diótörőjéből instrumentális slágert csináló Nut Rocker, vagy a csodás Popsicles and Icicles egy Murmaids nevű csajtrióval, amelyről soha többé nem hallott senki.

Bár a hasonló nagy sikereknek a beatkorszak véget vetett, Fowley maradt a zenebizniszben, több kezdő zenekart és előadót is felkarolt, akik később híresek lettek (Slade, Soft Machine), neki magának is jelentek meg lemezei. 1969-ben pedig ő volt az, aki arra kérte a torontói közönséget, hogy világítsanak gyufával/öngyújtóval, ezzel segítsék a Plastic Ono Banddel fellépő lámpalázas John Lennont. A legenda szerint ez volt az első öngyújtózás koncerten,amiből aztán máig tartó tradíció lett.

Advertisement

A hetvenes években jött a Runaways: Fowley segédkezett egy csak lányokból álló rockzenekar megalapításában, miután találkozott a tizenéves Joan Jett-tel, 1977-ig ő volt az együttes producere és időnkénti társszerzője is (így az alant hallható Cherry Bombnak), miután azonban a zenekar kirúgta, leáldozott a csillaga.

Hiába próbálkozott AOR vagy hajmetál zenekarok befuttatásával, már semmi nem jött össze neki. Dolgozott a botrányhős GG Allinnel vagy épp tavaly Ariel Pinkkel is, akinek a pop pom c. lemezén volt is pár szám, ami a Fowley-val közös sessionök eredménye.

Advertisement

A popipar cinizmusát mindig egyedi humorral és ötletességgel ötvöző, időnként tök jó számokat író Kim Fowley 75 éves korában halt meg Hollywoodban, húgyhólyagrákban. Előtte még tavaly szeptemberben elvette feleségül Kara Wrightot, aki előtte hosszú ideje az élettársa volt.

Fotó: Getty Images

Share This Story

Get our newsletter