Meghalt az egyik legszebb olasz színésznő

Virna Lisi főleg a hatvanas évek ünnepelt és sokszor díjazott filmcsillaga volt, de még húsz éve is kapott díjat Cannes-ban. 78 éves korában halt meg.

Az eredetileg joghallgató Lisi az ötvenes években kezdett filmezni, és mind külseje, mind színészi képességei arra predesztinálták, hogy a korszak egyik legtöbbet foglalkoztatott hősnője legyen.

Advertisement

Forrás: Heritage Auctions

Sokan láthatták itthon is a Fekete tulipán című filmben Alain Delonnal (én is ebben láttam először), de szerepelt még olyan, népszerű korabeli filmekben, mint a Cicababák, a Casanova 70 vagy a Ha kedd, akkor Belgium is.

A hatvanas évek közepén Hollywood is szemet vetett rá, benne is volt pár filmben (pl. Hogyan öljük meg feleségünket?), de az ott kínált szerepeket bugyutának érezte, és inkább visszament Olaszországba. Ott sem volt hajlandó levetkőzni a filmvásznon, és visszautasította a sztereotip szexbálvány skatulyába záró szerepeket is.

Advertisement

A hetvenes években is sokat dolgozott, több kortársával ellentétben középkorú színésznőként is foglalkoztatott maradt, díjnyertes filmekt is forgatott ekkoriban. 1994-ben a legjobb színésznő díját is elnyerte Cannes-ban, a Margot királynőben nyújtott alakításáért.

Azt meg csak lábjegyzetként jegyzem meg, hogy Virna Lisi nemcsak jó színésznő, de a klasszikus szépségekben amúgy is bővelkedő hatvanas években is kiemelkedően szép nő volt. Aki nem hiszi, itt láthat még egy sereg képet róla.

Advertisement

(via Origo Filmklub)

Share This Story