Meghalt az egyik legismertebb újhullámos sláger előadója

Steve Strange a Visage frontembereként énekelte annak idején a Fade to Greyt, és a brit new romantic mozgalom egyik kulcsfigurája volt.

Advertisement

Steven John Harrington egy walesi kisvárosi tinédzserként találkozott a Sex Pistolsszal és a punkkal, melynek hatására zenélni kezdett és Londonba költözött. Több, rövid életű punkzenekarnak is tagja volt, majd felvette a Steve Strange művésznevet, és megalapította a Visage együttest.

Emellett Strange csinálta meg Rusty Egannel az újromantikus (pedánsak kedvéért new romantic) mozgalom kulcsfontosságú klubját, a Blitzet, ahonnét több későbbi zenekar is kinőtte magát, így a Duran Duran, a Spandau Ballet és a Culture Club is. És akkoriban szerepelt David Bowie Ashes to Ashes című klipjében is. (A Blitz legendájáról itt olvashatsz magyarul részletesebben.)

Advertisement

A Visage eredetileg stúdióprojektként indult, és olyan, egyéb zenekarokban játszó zenészek is tagjai voltak, mint Barry Adamson, Dave Formula és John McGeoch a Magazine-ből, Midge Ure, Billy Currie és Rusty Egan az Ultravoxból. A Fade to Grey viszont akkora világsláger lett, hogy további lemezeket is csináltak, noha ezeken a fenti tagok nem mindig tudtak részt venni az egyéb elkötelezettségeik miatt, így is volt azért még pár kisebb sikere az együttesnek.

Strange a nyolcvanas évek közepén válságba került: heroinfüggő lett, rendőrségi ügye is akadt, majd Ibizán tért vissza a klubéletbe, de a Blitzhez hasonlóan fontos helyet már nem sikerült csinálnia. Az új évezredben felélesztette a Visage-t Visage Mk II néven, de nem az eredeti zenészekkel.

Advertisement

Tavaly decemberben bélelzáródással és légúti fertőzéssel került kórházba, de ezek nem tűntek komolynak, a halál egyiptomi üdülésén érte utol 55 éves korában: egy Sharm el-Sheikh-i kórházban halt meg szívelégtelenségben csütörtök este.

(via Guardian)

Share This Story

Get our newsletter