Steve Strange a Visage frontembereként énekelte annak idején a Fade to Greyt, és a brit new romantic mozgalom egyik kulcsfigurája volt.

Steven John Harrington egy walesi kisv√°rosi tin√©dzserk√©nt tal√°lkozott a Sex Pistolsszal √©s a punkkal, melynek hat√°s√°ra zen√©lni kezdett √©s Londonba k√∂lt√∂z√∂tt. T√∂bb, r√∂vid √©letŇĪ punkzenekarnak is tagja volt, majd felvette a Steve Strange mŇĪv√©sznevet, √©s megalap√≠totta a Visage egy√ľttest.

Emellett Strange csin√°lta meg Rusty Egannel az √ļjromantikus (ped√°nsak kedv√©√©rt new romantic) mozgalom kulcsfontoss√°g√ļ klubj√°t, a Blitzet, ahonn√©t t√∂bb k√©sŇĎbbi zenekar is kinŇĎtte mag√°t, √≠gy a Duran Duran, a Spandau Ballet √©s a Culture Club is. √Čs akkoriban szerepelt David Bowie Ashes to Ashes c√≠mŇĪ klipj√©ben is. (A Blitz legend√°j√°r√≥l itt olvashatsz magyarul r√©szletesebben.)

A Visage eredetileg st√ļdi√≥projektk√©nt indult, √©s olyan, egy√©b zenekarokban j√°tsz√≥ zen√©szek is tagjai voltak, mint Barry Adamson, Dave Formula √©s John McGeoch a Magazine-bŇĎl, Midge Ure, Billy Currie √©s Rusty Egan az Ultravoxb√≥l. A Fade to Grey viszont akkora vil√°gsl√°ger lett, hogy tov√°bbi lemezeket is csin√°ltak, noha ezeken a fenti tagok nem mindig tudtak r√©szt venni az egy√©b elk√∂telezetts√©geik miatt, √≠gy is volt az√©rt m√©g p√°r kisebb sikere az egy√ľttesnek.

Strange a nyolcvanas √©vek k√∂zep√©n v√°ls√°gba ker√ľlt: heroinf√ľggŇĎ lett, rendŇĎrs√©gi √ľgye is akadt, majd Ibiz√°n t√©rt vissza a klub√©letbe, de a Blitzhez hasonl√≥an fontos helyet m√°r nem siker√ľlt csin√°lnia. Az √ļj √©vezredben fel√©lesztette a Visage-t Visage Mk II n√©ven, de nem az eredeti zen√©szekkel.

Advertisement

Tavaly decemberben b√©lelz√°r√≥d√°ssal √©s l√©g√ļti fertŇĎz√©ssel ker√ľlt k√≥rh√°zba, de ezek nem tŇĪntek komolynak, a hal√°l egyiptomi √ľd√ľl√©s√©n √©rte utol 55 √©ves kor√°ban: egy Sharm el-Sheikh-i k√≥rh√°zban halt meg sz√≠vel√©gtelens√©gben cs√ľt√∂rt√∂k este.

(via Guardian)