Illustration for article titled Meghalt az Ágyugolyó futam rendezője

Hal Needham a hetvenes években Burt Reynolds állandó kaszkadőre volt, a Smokey és a bandita sikere után rendezésre váltott. Ő rendezte mindkét Ágyugolyó futamot, tudományos Oscar-díjat kapott a kaszkadőrszakmában bevezetett újításaiért.

Advertisement

Needham még az ötvenes években kezdte a karrierjét, később a Mission Impossible és a Star Trek című klasszikus sorozatokban dolgozott kaszkadőrként. A tévéből olyan filmekre váltott mint a Kínai negyed vagy A francia kapcsolat második része. Burt Reynolds nagy haverja volt, 1973-ban kezdtek el együtt dolgozni, Needham aztán több filmet is rendezett a színésznek.

Needhamnek köszönhetőek az olyan újítások a kaszkadőrszakmában és annak biztonságában, mint a zuhanásokhoz használt légzsák, az autók felborításához használt ágyú és a Shotmaker Elite fahrtautó és daru, amiért 1987-ben tudományos Oscar-díjat, három évvel később pedig mérnöki Emmy-díjat nyert. Az Elite igazából egy masszív autó, amin nem fognak ki a nagyobb bukkanók és amire olyan kamerát szereltek, ami többméteres magasságból is képes venni.

Advertisement

Hal Needham 82 éves volt.

[Deadline]

Fotó: Jordan Strauss/Invision/AP

Share This Story

Get our newsletter