A hat├ęves fi├║ 1987 ├│ta az els┼Ĺ dift├ęri├ís beteg volt Spanyolorsz├ígban, a sz├╝l┼Ĺk az ┼Ĺket szerint├╝k becsap├│ olt├ísellenes mozgalmat okolj├ík.

A katal├│niai Olotban ├ęlt fi├║ az├ęrt nem kapott olt├íst, mert a sz├╝l┼Ĺk att├│l f├ęltek, mell├ękhat├ísokat okoz. Ut├│bbiakt├│l megmenek├╝lt, cser├ębe megkapta a dift├ęri├ít (r├ęgiesen torokgy├şkot), amit ma m├ír gy├│gy├ştani is nehezen lehet, olyannyira elt┼▒nt a fejlett vil├ígb├│l. Spanyolorsz├ígban p├ęld├íul 28 ├ęv ut├ín regisztr├íltak ├║jabb esetet.

Ugyancsak probl├ęma, hogy tov├íbbi nyolc gyerek szervezet├ęben is kimutatt├ík a dift├ęri├ít okoz├│ Corynebacteriumot, ├ęs ugyan ┼Ĺket beoltott├ík, m├ęgis hordoz├│k maradnak. A fi├║t j├║nius 3-├ín vitt├ęk k├│rh├ízba, ahov├í Moszkv├íb├│l kellett orvoss├ígot hozni, olyannyira nem k├ęsz├╝lnek m├ír a betegs├ęgre semelyik k├Âzelebbi orsz├ígban.

A dift├ęria kor├íbban Eur├│p├íban is sok ember hal├íl├í├ęrt volt felel┼Ĺs, de az ut├│bbi ├ęvtizedekre m├ír teljesen elt┼▒nt, jelenleg a f├Âldr├ęszen m├ír csak Oroszorsz├íg egyes vid├ękein fordul el┼Ĺ, tov├íbb├í Afrik├íban ├ęs Indi├íban.

Advertisement

Ahogy arr├│l ma m├ír ├şrtunk, Kaliforni├íban ├ępp tegnap szentes├ştette a korm├ínyz├│ a k├Âtelez┼Ĺ gyerekolt├íst ÔÇô ott az olt├ísellenesek miatt a kanyar├│ ├ęs a szam├írk├Âh├Âg├ęs t├ímad ├║jra.

(via Spain Report, Index)