Illustration for article titled Meghalt a magyar Csillagok háborúja-plakátok készítője

Helényi Tibor 68 éves volt. Ő festette többek között a Robotzsaru, a Hegylakó és a Nyolcadik utas: A halál plakátjait is.

Helényi 1946-ban született. 1978-ban rendezte az első kiállítását, 1977 és 1992 között az Interpress Magazin grafikusa volt. Az újság megszűnése után olyan könyvek borítóit festette, mint például a Cujo.

Advertisement

Az Artportal a következőt írta a festőművészetéről:

Kizárólag ember- és állatalakokat ábrázoló festészetének jellegzetessége a statikus, filmkocka vagy képregényszerű kivágásokra épülő kompozíció, a perspektíva szabályainak látványos alkalmazása. Festésmódjának sajátossága a kihagyásos módszer, a festett felületek mellett az alapozatlan vászon az ábrázolt alak része, kiegészítője. Művei sorozatokat alkotnak.

A leghíresebb munkái azonban kétségtelenül a filmplakátjai voltak, főleg a Csillagok háborúja-sorozathoz készített festményei, melyek azt a benyomást keltik, mintha Helényi nem is látta volna a filmeket, csak hasraütve kitalált volna pár lényt. Utolsó megjelent interjújában a festő cáfolta ezt, természetesen látta a filmeket, csak nagyon szórakoztatta a gondolat, hogy hozzáadhatta a saját teremtményeit.

A Kunsztblognak azt is elmondta, hogy egyáltalán nem tudott arról, hogy a Csillagok háborúja-plakátjai akkora népszerűségnek örvendenek az interneten, mert sosem szokta követni a munkái utóéletét. Pedig így van, a címlapképen is látható munkák rendre felbukkannak mindenféle érdekes plakátválogatásban.

Advertisement

Az utolsó filmes munkája a Robotzsaruhoz készített plakátja volt.

A Kunsztblog információi szerint Helényit karácsony előtt vitték be a János kórházba egy műtétre. Február 8-án, szombaton reggel 68 éves korában meghalt.

Advertisement

[kunszt.postr.hu]

Share This Story

Get our newsletter