Roger Ebert, a Chicago Sun-Times filmkritikusa hetven√©vesen halt meg, r√°kban. Ňź volt az egyik p√©ldak√©pem, de ez most nem r√≥lam sz√≥l.

√ćrt egy forgat√≥k√∂nyvet a Sex Pistolsnak, ami azt√°n addig hevert a fi√≥kban, am√≠g ki nem tette a blogj√°ra. √ćrt forgat√≥k√∂nyvet a cs√∂cskir√°ly Russ Meyernek, amibŇĎl viszont elk√©sz√ľlt a Beyond the Valley Of The Dolls √©s a Beneath The Valley Of The Ultra-Vixens. J√°rt Oprah Winfrey-vel. Egy csom√≥ g√©mert mag√°ra harag√≠tott azzal a kijelent√©s√©vel, hogy videoj√°t√©k soha a b√ľd√∂s √©letben nem lehet mŇĪv√©szet. Roger Ebert 46 √©ves karrierje sor√°n t√∂bbezer filmrŇĎl √≠rt kritik√°t. N√©ha t√©vedett, de elvi okokb√≥l sosem jav√≠tott ut√≥lag ki semmit. N√©ha eg√©szen pocs√©k √©rvei voltak. Viszont mindig, minden egyes cikke, blogposztja √©s tweetje annyira √©lvezetes volt, hogy neh√©z volt haragudni r√°.

Majdnem egy √©vtizeddel ezelŇĎtt Ebertn√©l pajzsmirigy-r√°kot diagnosztiz√°ltak. Az elsŇĎ jelek alapj√°n √ļgy tŇĪnt, siker√ľlt kezelni a daganatot, de nem sokkal k√©sŇĎbb egy hajsz√°l√©r elpattant az √°llkapcs√°ban. Amput√°lni kellett az arca als√≥ fel√©t. Onnant√≥l kezdve nem tudott inni, enni √©s besz√©lni. √ćrni viszont ann√°l t√∂bbet. Egyre t√∂bb lett a h√°romn√°l t√∂bb csillagos √©rt√©kel√©se (Ebert 0-t√≥l 4 csillagig oszt√°lyzott), egyre t√∂bb szentiment√°lis poszt jelent meg a blogj√°n, ahol elŇĎtte gyakran olyan m√©rges volt, hogy az ember arc√°ba fr√∂csk√∂lt a vitriol. Egyszer √≠rt egy hossz√ļ posztot arr√≥l, hogyan ne menjen le kuty√°ba egy kritikus - ezt nem csak hobbib√≥l √≠rta le, hanem az√©rt, mert √©pp egy nevets√©ges, tudatlan, de befoly√°sos suhanc vette √°t az √©vtizedekig tart√≥ filmes mŇĪsor√°t. Azt a filmes mŇĪsort, amivel siker√ľlt valamennyire a filmkritik√°t bevinni az amerikai h√°ztart√°sokba, pedig vizu√°lisan az At The Movies k√°b√© annyira volt izgalmas, mint n√©zni, ahogy k√©t rosszul √∂lt√∂z√∂tt √ļjs√°g√≠r√≥ egy √°lmoziban besz√©lget. Mert ennyibŇĎl √°llt az eg√©sz.

Tizenh√°rom √©ve olvasom rendszeresen a kritik√°it √©s tizenh√°rom √©ve olvasom rendszeresen az arch√≠vum√°t is. Most egy kicsit ki vagyok k√©sz√ľlve att√≥l, hogy m√°r soha nem fog friss√ľlni a rogerebert.com a saj√°t √≠r√°saival.