Illustration for article titled Megfagyott a levegő a Nemzetiben

A színházban vasárnap este egy bécsi társulat vendégjátéka torkollott kormányellenes performanszba, mindez Vidnyánszky Attila igazgató jelenlétében. Újra fellángol a kultúrkampf?!

Advertisement

Az esetről a Népszabadság ír: a tudósítás szerint A sirály című Csehov-darabot adták elő a bécsi Burgtheater színészei, és az előadás utáni taps alatt az egyik színész aktuálpolitikai nyilatkozatot olvasott fel, melynek lényege az volt, hogy “bár a múltunk közös és Csehov összeköt, aggódnak a magyarországi demokráciát fenyegető veszélyek miatt.”

A színész (a Jevgenyij Dornt alakító Martin Reinke) a társulat szolidaritását fejezte ki azokkal, akiknek ezt el kell tűrniük. A felolvasás alatt az egyik színész, a darabban Mását játszó Mavie Hörbiger elhagyta a színpadot, a közönség soraiból pedig többen tapsoltak, illetve fütyültek. Amikor pedig az aradi vértanúk listáját kezdték vetíteni, a teremben megfagyott a levegő.

Advertisement

A performansz után Vidnyánszky Attila a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) kisplasztikáját adta ajándékba a társulatnak, de hogy milyen hangulatban tette ezt, azt ki lehet találni. A Nol cikke alatti kommentelők közül van, aki szerint többen nem is értették pontosan mi is történik, mert ez nem volt magyarul feliratozva. A képen a német színész, Martin Reinke látható.

Share This Story

Get our newsletter