A sz√≠nh√°zban vas√°rnap este egy b√©csi t√°rsulat vend√©gj√°t√©ka torkollott korm√°nyellenes performanszba, mindez Vidny√°nszky Attila igazgat√≥ jelenl√©t√©ben. √öjra fell√°ngol a kult√ļrkampf?!

Az esetrŇĎl a N√©pszabads√°g √≠r: a tud√≥s√≠t√°s szerint A sir√°ly c√≠mŇĪ Csehov-darabot adt√°k elŇĎ a b√©csi Burgtheater sz√≠n√©szei, √©s az elŇĎad√°s ut√°ni taps alatt az egyik sz√≠n√©sz aktu√°lpolitikai nyilatkozatot olvasott fel, melynek l√©nyege az volt, hogy ‚Äúb√°r a m√ļltunk k√∂z√∂s √©s Csehov √∂sszek√∂t, agg√≥dnak a magyarorsz√°gi demokr√°ci√°t fenyegetŇĎ vesz√©lyek miatt.‚ÄĚ

A sz√≠n√©sz (a Jevgenyij Dornt alak√≠t√≥ Martin Reinke) a t√°rsulat szolidarit√°s√°t fejezte ki azokkal, akiknek ezt el kell tŇĪrni√ľk. A felolvas√°s alatt az egyik sz√≠n√©sz, a darabban M√°s√°t j√°tsz√≥ Mavie H√∂rbiger elhagyta a sz√≠npadot, a k√∂z√∂ns√©g soraib√≥l pedig t√∂bben tapsoltak, illetve f√ľty√ľltek. Amikor pedig az aradi v√©rtan√ļk list√°j√°t kezdt√©k vet√≠teni, a teremben megfagyott a levegŇĎ.

A performansz ut√°n Vidny√°nszky Attila a Mad√°ch Nemzetk√∂zi Sz√≠nh√°zi Tal√°lkoz√≥ (MITEM) kisplasztik√°j√°t adta aj√°nd√©kba a t√°rsulatnak, de hogy milyen hangulatban tette ezt, azt ki lehet tal√°lni. A Nol cikke alatti kommentelŇĎk k√∂z√ľl van, aki szerint t√∂bben nem is √©rtett√©k pontosan mi is t√∂rt√©nik, mert ez nem volt magyarul feliratozva. A k√©pen a n√©met sz√≠n√©sz, Martin Reinke l√°that√≥.