M√©nest, akit a h√©tv√©g√©n k√©mked√©s miatt letart√≥ztattak az egyiptomi hat√≥s√°gok, direkt egy term√©szetv√©delmi ter√ľleten engedt√©k szabadon. Szinte azonnal megett√©k.

R√∂vid idŇĎre vil√°gh√≠rŇĪ lett a magyar ornitol√≥gusok √°ltal jelad√≥val felszerelt, majd a kis k√©sz√ľl√©k miatt k√©mnek n√©zett √©s ŇĎrizetbe vett g√≥lya, ez√©rt a helyiek k√ľl√∂n√∂s gonddal j√°rtak el vele. Miut√°n tiszt√°zt√°k a rendŇĎr√∂k, hogy nem h√≠rszerzŇĎ, hanem egy tudom√°nyos k√≠s√©rlet szereplŇĎje, nem egyszerŇĪen kinyitott√°k a cellaajt√≥t, hanem √°tadt√°k term√©szetv√©dŇĎknek. Ňźk n√©mi felt√°pl√°l√°s ut√°n, h√°rom nappal k√©sŇĎbb Asszu√°n k√∂zel√©ben egy term√©szetv√©delmi ter√ľletnek sz√°m√≠t√≥ szigeten engedt√©k el.

M√©nest azonban val√≥sz√≠nŇĪleg az elsŇĎ k√∂lt√∂z√©s√ľk√∂n r√©szt vevŇĎ, magyarorsz√°gi sz√ľlet√©sŇĪ g√≥ly√°k √°tka vitte el. Ezek a madarak n√°lunk megszokj√°k, hogy emberk√∂zelben laknak √©s az emberek nem b√°ntj√°k ŇĎket, √≠gy vonul√°s k√∂zben n√©ha direkt keresik a helyiek t√°rsas√°g√°t, akiknek viszont nincsenek fenntart√°saik a g√≥lyaev√©ssel szemben.

A szabads√°g√°t visszakap√≥ M√©nes a k√∂rny√©ken maradt, r√∂vid t√°vokat rep√ľlt √©s feltehetŇĎleg folyamatosan t√°pl√°lkozott, hogy erŇĎt gyŇĪjts√∂n Afrika √°trep√ľl√©s√©hez. Azt√°n 5-√©n √©jjel j√∂tt a telefon a Magyar Mad√°rtani Egyes√ľlethez, hogy a szigeten √©lŇĎ egyik csal√°d levad√°szta √©s elfogyasztotta. A helyi k√∂rnyezetv√©dŇĎknak a g√≥lya gyŇĪrŇĪj√©t √©s mŇĪk√∂dŇĎ jelad√≥j√°t siker√ľlt visszaszerezni√ľk.

A g√≥lyaev√©s maximum nek√ľnk, g√≥lyafix√°lt magyaroknak fura jelens√©g. K√≠n√°t√≥l Vietnamig eg√©sz kelet-√°zsi√°ban szeretik a g√≥ly√°t. De az az√©rt m√©g Vietnamban is meg√ľtk√∂z√©st keltett, hogy kider√ľlt, egy Hanoit√≥l 60 kilom√©terre fekvŇĎ g√≥lyarezerv√°tum √©tterm√©ben naponta 780 g√≥ly√°t v√°gnak le a v√©dett √°llom√°nyb√≥l a vend√©gek kedv√©√©rt. A posztban szereplŇĎ k√©pek is ott k√©sz√ľltek, nem Egyiptomban.

Advertisement