Megette egy egyiptomi család a magyar kémgólyát

Illustration for article titled Megette egy egyiptomi család a magyar kémgólyát

Ménest, akit a hétvégén kémkedés miatt letartóztattak az egyiptomi hatóságok, direkt egy természetvédelmi területen engedték szabadon. Szinte azonnal megették.

Advertisement

Rövid időre világhírű lett a magyar ornitológusok által jeladóval felszerelt, majd a kis készülék miatt kémnek nézett és őrizetbe vett gólya, ezért a helyiek különös gonddal jártak el vele. Miután tisztázták a rendőrök, hogy nem hírszerző, hanem egy tudományos kísérlet szereplője, nem egyszerűen kinyitották a cellaajtót, hanem átadták természetvédőknek. Ők némi feltáplálás után, három nappal később Asszuán közelében egy természetvédelmi területnek számító szigeten engedték el.

Ménest azonban valószínűleg az első költözésükön részt vevő, magyarországi születésű gólyák átka vitte el. Ezek a madarak nálunk megszokják, hogy emberközelben laknak és az emberek nem bántják őket, így vonulás közben néha direkt keresik a helyiek társaságát, akiknek viszont nincsenek fenntartásaik a gólyaevéssel szemben.

Advertisement

A szabadságát visszakapó Ménes a környéken maradt, rövid távokat repült és feltehetőleg folyamatosan táplálkozott, hogy erőt gyűjtsön Afrika átrepüléséhez. Aztán 5-én éjjel jött a telefon a Magyar Madártani Egyesülethez, hogy a szigeten élő egyik család levadászta és elfogyasztotta. A helyi környezetvédőknak a gólya gyűrűjét és működő jeladóját sikerült visszaszerezniük.

A gólyaevés maximum nekünk, gólyafixált magyaroknak fura jelenség. Kínától Vietnamig egész kelet-ázsiában szeretik a gólyát. De az azért még Vietnamban is megütközést keltett, hogy kiderült, egy Hanoitól 60 kilométerre fekvő gólyarezervátum éttermében naponta 780 gólyát vágnak le a védett állományból a vendégek kedvéért. A posztban szereplő képek is ott készültek, nem Egyiptomban.

Advertisement
Illustration for article titled Megette egy egyiptomi család a magyar kémgólyát

Share This Story

Get our newsletter