Alaposan √∂sszezavarta a vil√°gsajt√≥t a tegnapi terrort√°mad√°s: a CNN vagy a Daily News nem merte lehozni a kifog√°solt k√©peket, noha a t√∂bbs√©g√ľk gond n√©lk√ľl megtette ezt.

Tegnap √©jszaka √≥ta keringenek az interneten a k√©pek, amelyek azt mutatj√°k, hogyan reag√°ltak egyes √ļjs√°gok vagy h√≠r√ľgyn√∂ks√©gek a Charlie Hebdo magazin elleni, tizenk√©t hal√°los √°ldozattal j√°r√≥ t√°mad√°sra.

Tekint√©lyes, nagy, nyugati lapok, mint a Daily Telegraph vagy a New York Daily News m√©g illusztr√°ci√≥k√©nt sem mert√©k lehozni a c√≠mlapokat, noha a fenti k√©pen nem is a karikat√ļra lett volna a l√©nyeg, hanem az √ļjs√°got kez√©ben tart√≥ karikaturista, Charb, aki a halottak k√∂z√∂tt volt tegnap.

M√©g √©rthetetlenebb, hogy a Daily News nagy igyekezet√©ben m√©g olyan b√©na megold√°st√≥l sem riadt vissza, minthogy a fenti k√©pen l√°that√≥ im√°mot kipixelezte, az ŇĎt tol√≥ rabbit viszont nem. Pedig ez a k√©p nem is Mohamedet √°br√°zolja.

Advertisement

Az Associated Press t√∂r√∂lte arch√≠vum√°b√≥l a Mohamedet √°br√°zol√≥ c√≠mlapr√≥l k√©sz√ľlt k√©peit, √©s arra hivatkoztak, hogy "t√©ved√©sbŇĎl" t√∂lt√∂tt√©k fel ezeket, hiszen "√©vek √≥ta tart√≥zkodnak a sz√°nd√©kosan provokat√≠v k√©pek k√∂zl√©s√©tŇĎl". Emiatt azt√°n k√©nytelen voltak t√∂r√∂lni Andres Serrano 1987-es Piss Christ (Pisi Krisztus) c√≠mŇĪ botr√°nyos k√©p√©rŇĎl k√©sz√ľlt fot√≥t is, miut√°n egy konzervat√≠v lap kifog√°solta, hogy csak a muszlimokat s√©rtŇĎ k√©peket t√∂r√∂lt√©k.

A New York Times √©s a CNN pedig √ļgy d√∂nt√∂ttek, ink√°bb megmaradnak a k√©pek "r√©szletes k√∂r√ľl√≠r√°s√°n√°l", de egyelŇĎre nem merik lek√∂z√∂lni azokat. Pedig itt m√©g nem is felt√©tlen√ľl arr√≥l volna sz√≥, hogy egyet√©rtenek vel√ľk, egyszerŇĪen csak megmutatj√°k a Charlie Hebd√≥t m√©g h√≠rbŇĎl sem ismerŇĎ olvas√≥iknak, hogy pontosan miket is csin√°ltak ezek a karikaturist√°k, akiket lelŇĎttek.

Advertisement

A Buzzfeed cikke azonban felh√≠vja a figyelmet r√°, hogy az ilyen √∂ncenz√ļra nem √ļjkeletŇĪ policy: m√°r a d√°n karikaturist√°k t√≠z √©vvel ezelŇĎtti Mohamed-√°br√°zol√°sakor is kitakart√°k a k√©peket a CNN-en. 2009-ben pedig j√≥kora botr√°ny lett abb√≥l, hogy a d√°n Mohamed-karikat√ļr√°k kiv√°ltotta botr√°nyr√≥l sz√≥l√≥ k√∂nyvben a Yale University Press kicenz√ļr√°zta az √∂sszes Mohamed-√°br√°zol√°st.

A nyugati √ļjs√°gok t√∂bbs√©ge viszont most is lehozta a Charlie Hebdo k√©rd√©ses karikat√ļr√°it (a berlini BZ mindj√°rt az √∂sszes c√≠mlapot egyben), mik√∂zben sz√°mos √ļjs√°g√≠r√≥ √°llt ki amellett, hogy a fent l√°that√≥ √∂ncenz√ļra is a sajt√≥szabads√°g csorb√≠t√°s√°t jelenti, √≠gy p√©ld√°ul Roy Greenslade a Guardianben:

"Most van itt az ideje annak, hogy a mainstream kiadv√°nyok szerkesztŇĎi √©s kiad√≥i vil√°gszerte megtisztelj√©k a Charlie Hebdo meggyilkolt munkat√°rsait azzal, hogy nem cenz√ļr√°zz√°k saj√°t magukat. Semmi sem √°llhat ennek √ļtj√°ba, m√©g egy vall√°s sem.

Advertisement

A szat√≠ra provok√°lthatja a szent teheneket, de nem √∂li meg ŇĎket. A szat√≠ra f√°jhat, de nem okoz fizikai s√©r√ľl√©seket. A szat√≠ra s√©rt, de nem √∂l meg senkit."