Negyedszer nyert futball-vilĂĄgbajnoksĂĄgot NĂ©metorszĂĄg, legutĂłbb 24 Ă©vvel ezelƑtt jött ez össze nekik, 1990-ben is az argentinokat vertĂ©k. A gyƑztes csinĂĄlta a legkiegyensĂșlyozottabb, ĂĄtlagban a legmagasabb szĂ­nvonalĂș labdarĂșgĂĄst, Ă©s kĂŒlön jĂł, hogy nem kellett 11-esezni.

NĂ©gy Ă©vvel ezelƑtt frissebben Ă©s szellemesebben jĂĄtszottak a nĂ©metek, de csak elƑdöntƑig jutottak, ezĂșttal viszont a rutin Ă©s az összeszedettsĂ©g kompezĂĄlta azt, ami azĂłta egy kicsit elveszett. Egy meccset sem buktak, nĂ©gyet simĂĄn, kettƑt rĂĄadĂĄsban nyertek, a GhĂĄna elleni csoporttalĂĄlkozĂł sikerĂŒlt a legkevĂ©sbĂ©. EzenfelĂŒl a torna hĂĄrom kiĂŒtĂ©ses sikerĂ©bƑl kettƑt Ƒk hoztak össze, az elsƑt a portugĂĄlok, a mĂĄsodikat a brazilok ellen, az utĂłbbi összecsapĂĄst, azt az elkĂ©pesztƑ 7-1-et soha nem fogja elfelejteni, aki lĂĄtta, Ă©s mĂ©g azok sem, akik esetleg nem. Az benne van mĂĄr a törtĂ©nelemkönyvekben kiradĂ­rozhatatlanul.

A döntƑ nem hozott nagy futballt, ezen sincs mit csodĂĄlkozni, Ă©vtizedek Ăłta Ă­gy van. FeszĂŒltsĂ©g ezzel egyĂŒtt volt benne, nyerhettĂ©k volna az argentinok is, ha Ƒk rĂșgjĂĄk be a helyzeteiket, de Ă­gy igazsĂĄgos ez, ahogyan mĂ©gis vĂ©gzƑdött. RĂĄadĂĄsul kĂŒlön szuper volt, ahogy Götze megcsinĂĄlta azt a mindent eldöntƑ gĂłlt az 1-0-hoz.

Az argentinok olyanok voltak a vb-n, mintha Ƒk lennĂ©nek az Ășj olaszok, az egyenes kiesĂ©ses szakasz nĂ©gy meccsĂ©n csak kĂ©t gĂłlt szereztek – az egyiket hosszabbĂ­tĂĄsban –, mĂĄsfelƑl mindössze egyet kaptak, mondhatni, a legrosszabbkor. Lionel Messi nem bĂ­rta megcsinĂĄlni – Ă­gy egyelƑre mĂ©g mindig nem Ƒ minden idƑk legnagyobb futballistĂĄja.

Advertisement

A nĂ©meteknek ekkora sztĂĄrjuk nem volt. A nĂ©meteknek NeuerĂŒk volt, Lahmjuk, MĂŒllerĂŒk, Kroosuk, KlosĂ©juk, SchĂŒrrlĂ©jĂŒk, GötzĂ©jĂŒk Ă©s fƑleg SchweinsteigerĂŒk – de fel lehetne sorolni az összes többi futballistĂĄjukat is. Fel is kĂ©ne – mert a vagĂĄnysĂĄg az egĂ©szben pont az, hogy ezt a vilĂĄgbajnoksĂĄgot egy csapat nyerte. MĂ©gpedig a legjobb csapat.

FotĂł: Fabrizio Bensch/AP