Kinek √°ll ez √©rdek√©ben? Mi√©rt fektet be valaki sz√°zmilli√≥kat a senyvedŇĎ magyar m√©diapiacon? A Vs.hu alternat√≠v h√≠rport√°lszerŇĪs√©gnek messze t√ļl nagy lesz, reszkethet az Index meg az Origo.

Csak tartalomelŇĎ√°ll√≠t√≥b√≥l h√ļsz fŇĎvel startol a We Love Budapest-es Sz√°raz Istv√°n, √©s egy egyelŇĎre titokzatos, √°ll√≠t√≥lag cseh befektetŇĎ kez√©ben l√©vŇĎ Vs.hu - tudta meg a Kreat√≠v. √Čs ehhez m√©g felvesznek hamarosan k√©t √ļjs√°g√≠r√≥t √©s fot√≥sokat, vide√≥sokat, vagyis ak√°r 25-30 k√∂r√ľlire is felugorhat a l√©tsz√°m. A nem online szerkesztŇĎs√©gben dolgoz√≥ t√∂bbs√©g kedv√©√©rt mondom, hogy ez nagyon nagy sz√°m. Ez nagyobb a 444.hu st√°bj√°n√°l.

Ennyi emberrel, ha megfelelŇĎen megszervezik a munk√°t √©s a munkt√°rsak rendesen p√∂r√∂gnek, sim√°n lehet egy Origo vagy Index m√©retŇĪ, de legal√°bbis olyan hat√°st keltŇĎ mainstream h√≠roldalt csin√°lni. Lehet persze m√°smilyet, alternat√≠vot, szubkultur√°lisat, nem a teljes potenci√°lis olvas√≥k√∂z√∂ns√©gre l√∂vŇĎt, vagy √©ppen antih√≠rport√°lt, csak √©ppen annak nincsen semmi √©rtelme.

Egy ekkora szerkesztŇĎs√©get fenntartani √©vi p√°rsz√°zmilli√≥ forint, csak a fizet√©sekre. Ehhez amint lehet, kellenek a hirdet√©si bev√©telek. Ahhoz, hogy egy lapot √©szrevegyenek egy√°ltal√°n az √ľgyn√∂ks√©gek √©s a potenci√°lis hirdetŇĎk, Magyarorsz√°gon kiz√°r√≥lag nagy sz√°mok kellenek. Sz√°zezer napi egyedi l√°togat√≥ alatt nem is l√©tezel, ink√°bb enn√©l t√∂bb olvas√≥ kell a t√©rk√©pre ker√ľl√©shez. Az Egyes√ľlt √Āllamokban egy sokkal nagyobb piacon kisebb olvas√≥sz√°mokkal is lehet nyeres√©gesen, hirdet√©si bev√©telekbŇĎl √©lni, ha az adott blog vagy weboldal olyan j√≥, √©rt√©kes k√∂z√∂ns√©get √©r el. Magyarorsz√°gon nem. Itt a maxim√°lis alternat√≠vs√°g, amit a piac √©s az olvas√≥k elfogadnak, k√°b√© az Index szintj√©n van. Vagyis b√°rmit mondanak vagy gondolnak most m√©g a Vs.hu elind√≠t√≥i, vagy ny√≠lt konkurenciak√©nt l√©pnek f√∂l az Index-Origo p√°rossal meg a hvg.hu-val szemben r√∂vid idŇĎn bel√ľl, vagy nincs sok √©rtelme belefogniuk.

A Vs.hu egyébként leigazolta példul a kreatívos Csuday Gábort, aztán Orosz Csillát és egy rakás mandinerest.