Megdöbbentő méretű szerkesztőséggel startol a Vs.hu

Illustration for article titled Megdöbbentő méretű szerkesztőséggel startol a Vs.hu

Kinek áll ez érdekében? Miért fektet be valaki százmilliókat a senyvedő magyar médiapiacon? A Vs.hu alternatív hírportálszerűségnek messze túl nagy lesz, reszkethet az Index meg az Origo.

Advertisement

Csak tartalomelőállítóból húsz fővel startol a We Love Budapest-es Száraz István, és egy egyelőre titokzatos, állítólag cseh befektető kezében lévő Vs.hu - tudta meg a Kreatív. És ehhez még felvesznek hamarosan két újságírót és fotósokat, videósokat, vagyis akár 25-30 körülire is felugorhat a létszám. A nem online szerkesztőségben dolgozó többség kedvéért mondom, hogy ez nagyon nagy szám. Ez nagyobb a 444.hu stábjánál.

Ennyi emberrel, ha megfelelően megszervezik a munkát és a munktársak rendesen pörögnek, simán lehet egy Origo vagy Index méretű, de legalábbis olyan hatást keltő mainstream híroldalt csinálni. Lehet persze másmilyet, alternatívot, szubkulturálisat, nem a teljes potenciális olvasóközönségre lövőt, vagy éppen antihírportált, csak éppen annak nincsen semmi értelme.

Advertisement

Egy ekkora szerkesztőséget fenntartani évi párszázmillió forint, csak a fizetésekre. Ehhez amint lehet, kellenek a hirdetési bevételek. Ahhoz, hogy egy lapot észrevegyenek egyáltalán az ügynökségek és a potenciális hirdetők, Magyarországon kizárólag nagy számok kellenek. Százezer napi egyedi látogató alatt nem is létezel, inkább ennél több olvasó kell a térképre kerüléshez. Az Egyesült Államokban egy sokkal nagyobb piacon kisebb olvasószámokkal is lehet nyereségesen, hirdetési bevételekből élni, ha az adott blog vagy weboldal olyan jó, értékes közönséget ér el. Magyarországon nem. Itt a maximális alternatívság, amit a piac és az olvasók elfogadnak, kábé az Index szintjén van. Vagyis bármit mondanak vagy gondolnak most még a Vs.hu elindítói, vagy nyílt konkurenciaként lépnek föl az Index-Origo párossal meg a hvg.hu-val szemben rövid időn belül, vagy nincs sok értelme belefogniuk.

A Vs.hu egyébként leigazolta példul a kreatívos Csuday Gábort, aztán Orosz Csillát és egy rakás mandinerest.

Share This Story

Get our newsletter