És ekként az élen végzett a 2016. év madara versenyben.

Ha tudtuk volna, hogy van ez a szavazás, nem hagytuk volna, de sajnos elkerülte a figyelmünket.

Advertisement

Az a helyzet, hogy a haris ránézésre nem valami érdekes madár, és ezt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei is így látják, akik azt várták, a sokkal ismertebb fürj és a kirívó megjelenésű ugartyúk sokkal esélyesebb a győzelemre, illetve az első két helyre.

A végeredmény ezzel szemben a következő lett az internetes szavazáson:

  1. haris 1524 szavazat
  2. ugartyúk 1291 szavazat
  3. fürj 1252 szavazat

Hogy hogy lehetett nem az ugartyúkra szavazni, azt nem értjük. Tessék:

Jó, természetesen nem akarjuk bántani a harist sem, ha nyert, hát nyert, van baja elég:

A recsegő hangot hallató haris nem csupán a síkvidéki, hanem a dombvidéki és előhegységi üde, magas füvű rétek védett madara. Élőhelye és hosszú távú vonuló viselkedése fokozottan veszélyeztetetté teszik. A gépi kaszálás egész fészekaljakat pusztít el, a mediterrán régió kíméletlen madárvadászata – csak Egyiptomban évi 9-14 ezer harist lőnek le és ejtenek hálóval csapdába – pedig a vonuló egyedeket ritkítja folyamatosan.

Viszont a haris érdekessége, hogy elsősorban szürkületkor és éjszaka énekel, amikor a jellegzetes recsegő hang – a faj latin tudományos neve is a hangutánzó Crex crex – a hidegebb, sűrűbb levegőben messzebb terjed.

Ezen felül:

Az év hátra lévő időszakában az MME szakmai stábja a haris fészkelő állományának védelmét segítő ajánlásokat dolgoz ki a gazdálkodók számára, emellett a madárfajt bemutató szóróanyagokat is készít, és országszerte éjszakai hariskereső túrákat szervez 2016 tavaszára.

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter