Hamis √°ll√≠t√°snak nevezte az NGM a Cinknek k√ľld√∂tt level√©ben, hogy a t√∂rv√©ny√ľk miatt a mag√°ntan√°rok is csak elŇĎre enged√©lyezett k√©pz√©si program alapj√°n tan√≠thatnak majd. Pedig √≠gy √°ll a helyzet.

Tal√°n azt k√©pzelte az NGM, hogy sem a nyest.hu szak√©rtŇĎi, sem √©n nem n√©zt√ľk meg a t√∂rv√©nyt, √©s csak √ļgy a vakvil√°gba le√≠rtam volna azt a c√≠met, hogy "A Fidesz √©pp most sz√ľnteti meg a nyelvtan√≠t√°st"? Vagy csak bepr√≥b√°lkoztak egy olt√°ri nagy kamuz√°ssal, h√°tha megijedek? Nem tudom.

A miniszt√©rium a k√∂vetkezŇĎ levelet k√ľldte nekem:

Az ‚ÄěA Fidesz √©pp most sz√ľnteti meg a nyelvtan√≠t√°st ‚Äě c√≠mmel megjelent √©s az al√°bbi linken el√©rhetŇĎ cikk√ľkkel kapcsolatban k√©rj√ľk k√∂z√∂lj√©k a Nemzetgazdas√°gi Miniszt√©rium √°ll√°spontj√°t is.

A nyelvoktat√°s szab√°lyoz√°s√°val kapcsolatban a sajt√≥ban t√∂bb hamis √°ll√≠t√°s is megjelent. Nem igaz ugyanis, hogy a Nemzetgazdas√°gi Miniszt√©rium olyan szab√°lyoz√°st k√≠v√°nna kialak√≠tani, amelyben egy mag√°ntan√°r is csak elŇĎre enged√©lyeztetett k√©pz√©si program alapj√°n tan√≠thatna, √©s nem igaz, hogy tŇĎl√ľk is vagyoni biztos√≠t√©k let√©tel√©t k√∂veteln√© meg. A nyelvi mag√°ntan√°rok ugyanis ‚Äď akik val√≥ban saj√°t maguk adnak √≥r√°kat ‚Äď teljesen szabadon, mindenf√©le k√∂t√∂tts√©g n√©lk√ľl, let√©t n√©lk√ľl oktathatnak nyelvet, ahogy eddig is tett√©k.

A kor√°bban akkredit√°ci√≥val nem rendelkezŇĎ nyelviskol√°kkal szemben ugyanakkor - az √°ltal√°nos nyelvi k√©pz√©s minŇĎs√©g√©nek emel√©se √©s az ezekben a nyelviskol√°kban tanul√≥ di√°kok √©rdek√©ben - magasabb szakmai elv√°r√°sok, szigor√ļbb k√∂vetelm√©nyek sz√ľks√©gesek. Ennek r√©sze az enged√©lyeztet√©s k√∂telezetts√©ge √©s a vagyoni illet√©k elŇĎ√≠r√°sa is, mely a k√©pz√©sben r√©sztvevŇĎket v√©di. A szakmai egyeztet√©seken nem egy szervezet, hanem a FelnŇĎttk√©pzŇĎk Sz√∂vets√©ge (FVSZ), az Akkredit√°lt FelnŇĎttk√©pz√©si Int√©zm√©nyek Orsz√°gos Egyes√ľlete (AFIOE), a Nyelviskol√°k Szakmai Egyes√ľlete (NYESZE)√©s a FelnŇĎttk√©pz√©si Szak√©rtŇĎk Orsz√°gos Egyes√ľlete (FSZOE) is r√©szt vesz.

A Nemzeti Munka√ľgyi Hivataln√°l az √ļj t√∂rv√©ny hat√°lybal√©p√©se √≥ta lehetŇĎs√©g van enged√©lyeztetni a kor√°bban akkredit√°ci√≥val nem rendelkezŇĎ nyelviskol√°k mŇĪk√∂d√©s√©t.

köszönettel:

NGM Sajt√≥ √©s kommunik√°ci√≥s FŇĎoszt√°ly

Az √°ll√≠t√°s teh√°t az, hogy mindaz, amirŇĎl a nyest.hu √©s a Cink √≠rt, az csak a nyelviskol√°kra vonatkozik, egy√©nekre nem. ElŇĎsz√∂r is a dolog akkor is pont annyira piac-, nyelvtan√≠t√°s- √©s j√≥zan√©sz-ellenes, vagyis botr√°nyos lenne, ha "csak" egy rak√°s kis nyelviskol√°t tenne t√∂nkre a t√∂rv√©nysz√∂rnyeteg.

Advertisement

De a tárca állítása sajnos nem is igaz.

M√©gcsak baromi m√©lyre sem kell √°sni a t√∂rv√©ny sz√∂veg√©ben ahhoz, hogy ezt bebizony√≠tsam. Tess√©k, itt van az elsŇĎ paragrafus nek√ľnk √©rdekes r√©sze (aki csekkolni akarja, olvassa el itt a teljes t√∂rv√©nysz√∂veget). Teh√°t:

1. § (1) E törvény hatálya kiterjed (…)

c) a felnŇĎttk√©pz√©si tev√©kenys√©get folytat√≥ jogi szem√©lyekre, jogi szem√©lyis√©g n√©lk√ľli gazdas√°gi t√°rsas√°gokra, egy√©ni c√©gekre, egy√©ni v√°llalkoz√≥kra, a nemzeti k√∂znevel√©srŇĎl sz√≥l√≥ t√∂rv√©ny szerinti √°llami int√©zm√©nyfenntart√≥ k√∂zpont √°ltal fenntartott k√∂znevel√©si int√©zm√©nyre,

Advertisement

Vagyis kiterjed az bizony az egyéni vállalkozókra.

De tuti, hogy ez a nyelvtanítással foglakozó egyéni vállakozókat és egyéni cégeket jelenti? Igen, tessék, csak egyet kellett ugranunk:

(2) E t√∂rv√©ny alkalmaz√°s√°ban felnŇĎttk√©pz√©si tev√©kenys√©g (‚Ķ)

c) általános nyelvi képzés és támogatott egyéb nyelvi képzés.

Kekeckedj√ľnk tov√°bb: rendben, hogy a t√∂rv√©ny √ļgy √°ltal√°noss√°gban egy√©rtelmŇĪen vonatkozik az egy√©ni v√°llalkoz√≥k√©nt vagy egyszem√©lyes c√©gk√©nt nyelvet tan√≠t√≥kra, de lehet, hogy nekik nem kell akkredit√°ltatniuk a tantervet vagy nem kell befizetni√ľk a kauci√≥t? Itt m√°r egy rak√°s paragrafust √°t kell n√©zni, de az√©et nincs messze a megold√°s, n√©zd meg:

10. § (1) Engedély - a (2) bekezdésben foglalt eltéréssel - annak az 1. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott jogalanynak adható, amely

a) rendelkezik

aa) a 12. ¬ß-ban meghat√°rozott tartalm√ļ, a k√©relm√©ben szereplŇĎ k√©pz√©sekhez kidolgozott √©s felnŇĎttk√©pz√©si szak√©rtŇĎ vagy felnŇĎttk√©pz√©si programszak√©rtŇĎ √°ltal elŇĎzetesen minŇĎs√≠tett k√©pz√©si programmal,

ab) a k√©relm√©ben szereplŇĎ k√©pz√©s megval√≥s√≠t√°s√°hoz sz√ľks√©ges, valamint korm√°nyrendeletben meghat√°rozott szem√©lyi √©s t√°rgyi felt√©telekkel,

ac) a miniszter rendelet√©ben meghat√°rozott minŇĎs√©gbiztos√≠t√°si keretrendszernek megfelelŇĎ minŇĎs√©gbiztos√≠t√°si rendszerrel,

ad) felnŇĎttk√©pz√©si inform√°ci√≥s rendszer mŇĪk√∂dtet√©s√©hez sz√ľks√©ges felt√©telekkel,

ae) √ľgyf√©lszolg√°lati √©s panaszkezel√©si rendszer mŇĪk√∂dtet√©s√©hez sz√ľks√©ges felt√©telekkel,

b) tartalmilag ellenŇĎrizhetŇĎ, sz√°mszerŇĪs√≠thetŇĎ minŇĎs√©gc√©lokat hat√°roz meg,

c) igazolja, hogy kormányrendeletben meghatározott vagyoni biztosítékkal rendelkezik.

Advertisement

Akkor tal√°n abban a bizonyos (2)-es bekezd√©sben mentik fel az egy√©ni tan√°rokat a brut√°lis k√∂telezetts√©gek al√≥l? N√©zz√ľk meg a kettes bekezd√©st:

(2) Az (1) bekezd√©s a) pont ac), ae) alpontj√°ban, valamint b) √©s c) pontj√°ban foglalt felt√©teleket az 1. ¬ß (2) bekezd√©s d) pontja szerinti k√©pz√©sek eset√©n a felnŇĎttk√©pz√©st folytat√≥ int√©zm√©nynek nem kell teljes√≠tenie.

Már csak az 1. § (2) bekezdés d) pontját kell megnézni. Hát ez bizony nem nyert, mert ott ezt látjuk:

d) a felnŇĎttk√©pz√©si szak√©rtŇĎkre √©s felnŇĎttk√©pz√©si programszak√©rtŇĎkre,

A t√∂rv√©nysz√∂veg gondos elolvas√°s√°n k√≠v√ľl a nyest.hu m√°sodik cikk√©bŇĎl is kih√ľvelyezhetŇĎ, hogy a miniszt√©rium vagy hazudik, vagy fogalma sincs a saj√°t t√∂rv√©ny√©rŇĎl. Ebben a cikkben gyakorl√≥ nyelvtan√°rok levelein kereszt√ľl mutatj√°k be a jelenlegi helyzetet. A tan√°rok k√∂z√∂tt akad egy ny√≠rs√©gi, aki az alanti √©lm√©nyekrŇĎl sz√°mol be:

M√°sik olvas√≥nk Ny√≠regyh√°za mellŇĎl √≠rt nek√ľnk, k√©r√©s√©re az ŇĎ nev√©t sem k√∂z√∂lj√ľk. ‚ÄěEgyszerŇĪen be kell l√°tnom, hogy ide √©n kev√©s vagyok" ‚Äď √≠rja, miut√°n nemr√©g pr√≥b√°lkozott a t√∂rv√©ny szerint enged√©lyt szerezni ahhoz, hogy 16 √©ve folytatott nyelvtan√°ri tev√©kenys√©g√©t az √ļj felnŇĎttk√©pz√©si t√∂rv√©nynek √©s k√©sz√ľlŇĎ rendeleteinek megfelelŇĎen v√©gezhesse tov√°bb.

‚ÄěSz√≥val elkezdtem az NMH oldal√°n, kaptam is jelsz√≥t, t√∂lt√∂getem buzg√≥n a k√©rv√©nyt, minden oldal alj√°n ¬ętov√°bb¬Ľ gomb, majd kb. a negyedik oldalon azt mondja, t√∂ltsem fel az elŇĎzŇĎleg minŇĎs√≠tett programomat, amihez a honlapon el√©rhetŇĎ felnŇĎttk√©pz√©si szak√©rtŇĎk orsz√°gos n√©vjegyz√©k√©bŇĎl magam v√°laszthatok szak√©rtŇĎt."

Olvas√≥nk furcs√°llotta, hogy a felsorolt szak√©rtŇĎk k√∂z√ľl vagy t√≠z fŇĎ szakter√ľletek√©nt a ‚Äěmodern filol√≥gia" megnevez√©s szerepel, √©s hogy ebbŇĎl nem tudhatja meg, milyen nyelv a szak√©rtŇĎ szakter√ľlete. ‚Äě...de nosza, ess√ľnk neki. √ćrtam az egyiknek, aki vissza√≠rt, hogy ŇĎ gyeden van, de az ŇĎ olvasat√°ban a hivatal rendel ki szak√©rtŇĎt, ne √©n v√°lasszak."

Olvas√≥nk ezt√°n a hivatalhoz fordult, hogy megtudakolja, ŇĎ √©rtelmezte-e j√≥l a le√≠rtakat, vagy a megk√©rdezett szak√©rtŇĎ. A v√°lasz szerint val√≥ban neki kellett szak√©rtŇĎt v√°lasztania a megadott n√©vjegyz√©kbŇĎl.

‚ÄěJ√≥, v√°lasztottam m√°sik szak√©rtŇĎt, aki vissza√≠rt, hogy eln√©ztem az excelt√°bl√°zat rubrik√°it, ŇĎ nem nyelv√©sz, de majd kiad a kamara egy elfogadhat√≥ k√©pz√©si programok list√°j√°t, addig javasolja, v√°rjak is. Nem v√°rtam. √ćrtam a harmadik h√∂lgy e-mailc√≠m√©re, akinek a megadott c√≠m√©re el sem ment az email, t√≠zszer dobta vissza a mail adminisztr√°tor. Utols√≥ pr√≥b√°lkoz√°som pedig az volt, hogy √≠rtam egy negyediknek, aki k√©t √≥r√°n bel√ľl v√°laszolt, hogy nem tud seg√≠teni, m√©g nem l√°tja √°t a helyzetet tiszt√°n. Na, itt adtam fel."

Olvasónknak az oktatási programról is megvan a véleménye:

‚ÄěOlyan dolog elv√°rni mag√°ntan√°rn√°l az oktat√°si programot, mintha a burkol√≥nak azt mondan√°k, hogy csak egyf√©le PVC-t rakhat le, mert arra van burkol√≥i programja. persze ŇĎ nyilv√°n a kuncsaftokhoz alkalmazkodva k√©nytelen meg√©lni, √©s ha valaki m√°sik PVC-t k√©r, net√°n j√°r√≥lapot, akkor mi van????? Nem lehet az eg√©sz vil√°got egys√©ges√≠teni, voltak r√° t√∂rekv√©sek kor√°bban is a t√∂rt√©nelem sor√°n, egyszerŇĪen nem lehet. Att√≥l m√©g √ļjra meg √ļjra meg lehet pr√≥b√°lni, ilyenkor a talpraesettebbek lel√©pnek, a t√∂bbi meg nem tudom mit csin√°l, m√©g nem pr√≥b√°ltam..."

Advertisement

Eln√©z√©st a terjedelem√©rt, de ezt nem lehetett r√∂videbben. Elk√©pesztŇĎ, hogy micsoda munka folyhat ebben a miniszt√©riumban.

update: Most l√°ttam kommentben, hogy a nyest.hu is megkapta a miniszt√©rium level√©t √©s ŇĎk is reag√°ltak r√°, ut√°nan√©zve a dolognak. Majdnem pont ugyanazt √≠rt√°k, mint √©n, ezt is √©rdemes elolvasni!