Illustration for article titled ​Megcsinálta a náci megszállás tökéletes fideszes emlékművét

Hitler egy rántotthússal magához édesgeti a magyar pulit, akit meghág a náci német juhász. Egy fiatal restaurátor ezerszer jobb emlékművet tervezett a béna kormányszobrásznál. A Cinknek elmesélte, hogyan készült a makett.

Advertisement

A német megszállás emlékére tervezett Szabadság téri szoborral nemcsak az a baj, hogy sunyi és hazug az üzenete, hanem hogy esztétikailag értékelhetetlen alkotás. De mostantól ott a lehetőség a kormány kezében, hogy szemétbe dobja a Magyarország-arkangyalra támadó Birodalmi Sast és ha mármagyart akar mosdatni, akkor inkább Prolidepp műalkotását válassza.

A hófehér Magyar Pulit Nagy-Magyarország alakú rántotthússal odacsaló Hitler és kanos kutyájának szoborcsoportjában az a nagyszerű, hogy ez nem valami számítógépes grafika, hanem egy igazi, térbeli, kézzel készült, kézműves alkotás. De hogyan csinál az ember realista szoborcsoportot rohanó világunkban?

Advertisement
Illustration for article titled ​Megcsinálta a náci megszállás tökéletes fideszes emlékművét

"Tulajdonképpen előre gyártott alkatrészek újrahasznosítása csak nem a megszokott módon" - szerénykedett Prolidepp, amikor megkerestem. Az alkotó a civil életben bútorrestaurálással foglalkozik, így megvolt a dologhoz a kézügyessége és rutinja.

Advertisement

Ettől persze még nem biztos, hogy az ember meg tud formázni például egy ilyen Hitlert. Mint kiderült, Prolidepp sem ezt tette, hanem készen vásárolta a szoborcsoport főalakját. Ennek a sztorija renek bepillantást nyújt az akciófiguragyűjtés underground kultúrájába:

A Hitler-figura adott volt, azt hiszem a Warriors nevű cég gyártmánya eredetileg, mert amúgy ez egy házibarkács műgyanta másolat amit valami börzén vettem vagy 10 éve, azóta a fiókomban kallódott. Csak pár apróságot alakítottam át rajta, pl. a kézfejeket cseréltem ki.

Advertisement

De dugó farkaskutyát csak nem talált készen a művész? Hát majdnem, de tényleg nem:

A németjuhász egy fröccsöntött figura volt egy háziállat készletből, de teljesen más pózban, ezért darabokra kellett fűrészelni és újra összeállítani, meg némi epoxy gyurmával imitálni a szőrzetét és elfedni az illesztéseket.

Advertisement
Illustration for article titled ​Megcsinálta a náci megszállás tökéletes fideszes emlékművét

Na és a Szexuálisan Alávetett Pulit készen árulták? Hát azt azért nem:

A puli viszont teljesen saját készítésű, egy darab hungarocelként kezdte, arra ragasztgattam különböző vastagságú cérnákból a szőrét, a nyelve sörösdobozból van kivágva az orra az említett epoxy gyurma. Aztán már csak festeni kellett hagyományos makettfestékkel, hitler színeit a bukás című filmből néztem ki:-)

Advertisement

Most már csak azt nem értettem, hogy ez a fantasztikus makett minden előzmény nélkül ugrott volna ki Prolidepp agyából? Erre is nem a válasz!

Amúgy tényleg bútorokat restaurálok, de maketteket már kb. 8 éves korom óta építek csak mostanában kicsit megőrültem és ilyen hülyeségeket is csinálok a hagyyományos témák mellett:-)

Advertisement

Hát így történt, gratulálunk az alkotónak. Ha megfelelő kormányszervnál dolgozol és látod ezt, kérlek, forwardold a főnöködnek, Prolideppel szerintem lehet tárgyalni! Ha a Főnök nem értené a művészetet, itt van a műelemzés, magától az alkotótól:

Illustration for article titled ​Megcsinálta a náci megszállás tökéletes fideszes emlékművét

Annyira elszomorított, hogy végül mégsem ma avatják fel a megszállós emlékművet, hogy kénytelen voltam csinálni egyet magamnak, kösz orbán:-( Persze én nem vagyok olyan finnyás mint az angyalcsináló Párkányi Raab úr, hogy konkrét személyek nélkül keltsem a drámát, ezért nálam maga Hitler a kompozíció főgonosza aki egy laza délutáni kutyasétáltatás közbem is képes megalázni, sőt megbékjózni egy komplett nemzetet. Elnyomó és elnyomott, megszálló és megszállott jelenik meg, de tényleg!

Szóval az úgy volt, hogy ez a perverz vénember egy Nagy-Magyarország alakú rántotthússal (vegyük észre a párhuzamot: bécsi szelet - bécsi döntés!) édesgette magához ősi totemállatunkat a pulit, mert tudta hogy az mit szeret. Persze közben a pisztolyát ravaszul a háta mögött rejtegette mert tartott az ellenszegüléstől, ám erre nem került sor hisz a kis ártatlan jószág a rég áhított falat láttán annyira elbambult, hogy észre sem vette a háta mögé settenkedő Wehrmachtot németjuhászt és máris kész volt a baj:-(

Advertisement

Prolidepp tavaly hasonlóan tökéletes szoboregyüttest alkotott a Rezsidémont legyőző Hungária kapitányról, itt tudtok arról olvasni.

Share This Story

Get our newsletter