A rendelet – amely kijelölte azokat a terĂŒleteket, ahol az Ă©letvitelszerƱ közterĂŒleti tartĂłzkodĂĄs jogellenesnek minƑsĂŒl – mĂ©g 2013 vĂ©gĂ©n szĂŒletett, Ă©s az alapvetƑ jogok biztosĂĄnak indĂ­tvĂĄnyĂĄnak hatĂĄsĂĄra vizsgĂĄlta meg, Ă©s talĂĄlta jogellenesnek a KĂșria.

"A hajlĂ©ktalan szemĂ©ly nem rekeszthetƑ ki a telepĂŒlĂ©sek, egyes önkormĂĄnyzatok illetĂ©kessĂ©gi terĂŒletĂ©nek egĂ©szĂ©bƑl, sƑt egyes összefĂŒggƑ telepĂŒlĂ©srĂ©szekbƑl sem."

MegĂĄllapĂ­tottĂĄk, hogy nem lehet akĂĄrhonnan kitiltani a hajlĂ©ktalanokat, csak olyan helyekrƑl, ahol valamilyen jogos Ă©rdeket sĂ©rtenĂ©nek a jelenlĂ©tĂŒkkel – az aluljĂĄrĂłkbĂłl.

"Fizikai jellegĂŒk indokolja Ășgy a zavartalan megközelĂ­thetƑsĂ©gĂŒket, mint az azokbĂłl valĂł biztonsĂĄgos kijutĂĄst"

A KĂșria egyĂ©bkĂ©nt alkotmĂĄnyosan aggĂĄlyosnak vĂ©li, hogy a fƑvĂĄros ilyen rendeleteket hozhat, Ășgyhogy az ezt lehetƑvĂ© tevƑ törvĂ©ny felĂŒlvizsgĂĄlatĂĄt kĂ©rik az AlkotmĂĄnybĂ­rĂłsĂĄgtĂłl.

Advertisement

UPDATE: Ahogy chilis is felhĂ­vta rĂĄ a figyelmem kommentben, a rendeletnek csak az egyik – a vĂ©dett Ă©s kiemelten vĂ©dett parkolĂĄsi terĂŒleteken valĂł tiltĂĄsrĂłl szĂłlĂł pontjĂĄt Ă©rvĂ©nytelenĂ­tettĂ©k.

via 444, hvg

KĂ©p: BFKF